NORDIRLAND. Den forne IRA-ledaren och politikern Martin McGuinness avled tidigt på tisdagsmorgonen. Beskedet kom under tisdagen och reaktionerna har varit blandade.

Martin McGuinness.

Tidigt under tisdagsnatten avled Martin McGuinness omgiven av sin familj på ett sjukhus i Londonderry, Nordirland. Även om han inte blev äldre än 66 år har McGuinness onekligen levt ett mycket händelserikt liv, där han hunnit vara ledare för den nordirländska separatistorganisationen Irländska republikanska armén (IRA) och senare i livet tung politiker på Nordirland.

Martin McGuinness anslöt sig cirka 1970 vid en ålder av 20 år till IRA och redan när han var 21 år blev han andreman för IRA i Derry. År 1973 dömdes han till sex månaders fängelse efter att ha gripits i anslutning till en bil fylld med sprängmedel och ammunition. Senare i livet blev McGuinness aktiv i det republikanska partiet Sinn Féin och 1982 valdes han till representant i Nordirlands regionala parlament. Under 1990-talet deltog han även i de fredsförhandlingar som hölls med Storbritanniens regering, där långfredagsavtalet till slut undertecknades.

Reaktionerna på dödsbeskedet har varit blandade. På grund av den väpnade konflikten på Nordirland ses forna IRA-medlemmar som terrorister eller frihetshjältar beroende på vilken sida man står på. Sinn Féins ledare Gerry Adams och Michelle O’Neill valde under en presskonferens att lyfta fram McGuinness roll under fredsprocessen. Den forne brittiske ministern Lord Tebbit valde dock att använda sig av ord som ”fegis” och ”mördare” för att beskriva McGuinness livsgärning, och menar att han förhandlade om fred enbart för att undvika åtal för en mängd mord och attentat som han ska ha varit inblandad i.

Martin McGuinness begravning kommer hållas under torsdagen, då han kommer föras från sitt hem till City Cementery i Derry.

Källor:
Martin McGuinness: Sinn Féin politician dies aged 66
Martin McGuinness (Wikipedia)


  • Publicerad:
    2017-03-21 21:45