STORBRITANNIEN. Storbritannien har nu folkomröstat och Brexit är ett faktum. När rösterna i alla distrikt räknats har lämna-sidan segrat med 51,9 procent mot 48,1 procent för stanna-sidan. Samtidigt meddelar premiärminister David Cameron att han avgår.

unionjack

Efter att Storbritannien folkomröstat om EU-medlemskapet är nu Brexit ett faktum. Efter att rösterna i alla distrikt räknats visar det sig att de britter som vill lämna unionen vunnit med 51,9 procent mot 48,1 procent för stanna-sidan. Det visar sig också att det är England och Wales som röstat för att lämna EU medan Skottland och Nordirland röstade för att stanna kvar.

Samtidigt som Storbritannien nu gör sig redo för att bli fria från EU meddelar premiärminister David Cameron att han avgår. Därmed kommer Cameron gå till historien som premiärministern som befriade Storbritannien från EU och därmed också banade väg för ytterligare självständighet inom kungadömet, då Storbritannien nu ser ut att vara delat i två läger.

Cameron motiverar sin avgång med att Storbritannien behöver ett nytt fräscht ledarskap och att frågan om vem som ska leda landet bör vara klar till Torypartiets kongress i oktober.

— Det brittiska folket har sagt sitt. Jag sade att det här inte var en omröstning om någon enskild politikers framtid […] men jag tror att det här landet behöver ett nytt och fräscht ledarskap, sade Cameron.

Det brittiska utträdet ur EU kan bana väg för en dominoeffekt där fler länder överväger att folkomrösta om sina medlemskap i unionen. De enda riksdagspartierna i Sverige som idag firar Storbritanniens befriande är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, resterande riksdagspartier i vårt land beskriver det hela med stor dramatik som ett ”mardrömsbesked”.

Källor:
David Cameron avgår: ”Jag är inte rätt man”
Brexit vann – det här vet vi än så länge


  • Publicerad:
    2016-06-24 13:50