STORBRITANNIEN. Efter att det stod klart att Storbritannien nu lämnar den Europeiska unionen startades snabbt en nätkampanj där missnöjda britter krävde en andra omröstning i frågan om utträde.

röster

Flera digitala namnunderskrifter kommer från länder som Etiopien, Kongo och Bangladesh.

Under söndagen rapporterades det flitigt i flera stora brittiska tidningar om hur en nätomröstning på det brittiska parlamentets hemsida lyckats få mer än 3 miljoner underskrifter sedan i fredags kväll.

Vad man glömmer nämna är att flera av de digitala underskrifterna kommer från ett dussintals länder som inte på något sätt är berättigade röster i en eventuell omröstning. På parlamentets hemsida står att läsa följande:

Only British citizens and UK residents can create or sign a petition. You get 5 people to support your petition.

Bland annat den brittiska nätupplagan av The Guardian rapporterar att namninsamlingen resulterade i att parliament.uk, där petitionen är upplagd, tillfälligt kraschade.

En snabb genomgång av underskrifterna visar dock att flertalet av dessa kommer från länder som på inget sätt är en del av Storbritannien. För den ovana nätanvändaren visar dock parlamentets omröstningssida enbart en karta på Storbritannien och resultatet av omröstningen kan därför anses vilseledande då det totala deltagandet inte verkar vara begränsat till Storbritannien.

Vilken reell betydelse petitionen kommer att ha återstår att se.

Källor:
As three million people sign a petition for a second EU referendum we ask – could it actually happen?
Petition to hold second EU referendum reaches 2.5m signatures
Rådata för omröstningen på Brittiska parlamentets hemsida


  • Publicerad:
    2016-06-26 21:00