GREKLAND. Gyllene grynings arbete med att donera blod till greker har stött på motstånd från politiker, media och ”antirasister”. Samtidigt menar kritiker att Atens judiska samfund har en blodbank för enbart medlemmar av den judiska gemenskapen.

blood-bank

Det var under förra året som Gyllene gryning satte upp affischer med en vädjan till greker att donera blod till ”greker som behöver vår hjälp”. I ett uttalande skrev partiet:

Alla flaskor med blod som vi samlar in kommer att ges till patienter som vi väljer ut, och ingen annan. Rätten att välja gäller inte bara för Gyllene grynings medlemmar utan för alla som ger blod.

Gyllene grynings initiativ att ge blod, livsmedel och mat till behövande greker har mötts med förbudskrav från bland annat judiska ”människorättsorganisationer”. Initiativen har kritiserats i massmedia, kallats för ”rasistiska” och en antirasistisk lag har skapats i Grekland som förbjuder Gyllene gryning att ge mat till fattiga greker.

Bloddonationerna har dock fortsatt, men inte utan motstånd. Förra lördagen blockerade ”antirasistiska” grupper, utan att polisen ingrep, ingången till ett barnsjukhus i syfte att förhindra att Gyllene gryning kunde lämna blod till behövande. Bloddonationen ägde dock rum, men på annan plats.

Nu skriver Gyllene grynings avdelning i New York, Xaameriki, att det i Aten finns en judisk blodbank för enbart judar som hittills undgått all kritik från ”människorättsorganisationer”, politiker, media eller andra som påstår sig vara antirasister. Xaameriki skriver:

Vad som är märkligt är den totala passivitet från dessa krafter gällande en annan händelse, som per definition är ”rasistisk”. På Atens judiska samfunds hemsida finns det ett blodbanksprogram som gäller för enbart judar. Säkerligen kommer antirasister nu genast trycka upp affischer och gå till de närmaste judiska blodbankerna för att stänga ner dem. Detta såvida deras ”känslighet” inte bara är en reaktion mot Gyllene grynings arbete och därmed rent politisk?

Atens judiska samfund kallar sitt donationsinitiativ för ”blod för gemenskapen” och projektet går under namnet ”Frivillig blodgivning 2013”. På hemsidan framgår inte om ordet ”gemenskap” åsyftar specifikt den judiska gemenskapen, men det judiska samfundet har även förskolor, skolor, äldreboende samt erbjuder andra sociala hjälpprojekt för enbart judar.

Källor:
Jews Above Scrutiny: Media and Leftist Silence Regarding Athens Jews-Only Blood Bank
The Jewish Community Of Athens


  • Publicerad:
    2013-11-30 19:36