MÅNGKULTUREN. Så kallade ”ungdomsgäng” köper stora mängder ägg och kastar dem på fordon, altaner och hus.

Ica-butiken i Lindome söder om Göteborg har satt upp en lapp vid ägghyllan i butiken:

Vi värnar om vår närmiljö – därför säljer vi just nu enbart ägg till dig som fyllt 18 år

Droppen som fick bägaren att rinna över för butiksföreståndaren är de senaste veckornas omfattande äggkastning på fastigheter och bussar, rapporterar Sveriges Radio (SR).

— Det kommer in ungdomsgäng som köper ägg och då tror vi inte att de vill använda äggen till matlagning, vilket vi så klart hade önskat. Utan de använder äggen åt att kasta på bilar, bussar, folks altaner och hus, säger butiksinnehavaren Linda Dahlin till radion om åldersgränsen.

— Det är framför allt om det kommer in ungdomsgäng, alltså flera personer som bara ska handla ett paket ägg och kanske ser lite luriga ut.

Men bedömningen görs även från fall till fall, säger hon och understryker:

— Självklart så kan även ungdomar vilja köpa ägg.

Förutom äggkastning använder sig de dåligt samhällsintegrerade ungdomarna stenar som de kastar mot bland annat fordon.

Kultur- och fritidsförvaltningen i Mölndal ska under hösten börja samverka med bland annat Västtrafik och polisen för att försöka öka tryggheten i Lindome och förhindra ägg- och stenkastning.

— Det kan vara bra att informera allmänheten och föräldrar, att föräldrar pratar med sina barn så att de förstår att det kan få allvarliga konsekvenser med äggkastning, säger Therése Hognert, samordnare vid kultur- och fritidsförvaltningen.


  • Publicerad:
    2020-09-13 16:45