DALARNA. Sveriges Radio har i ett inslag uppmärksammat att Motståndsrörelsen växer i Dalarna.

Svenska motståndsrörelsen växer i Dalarna, speciellt i trakterna kring Ludvika. Det skriver Sveriges Radio (SR).

SR har intervjuat Daniel Poohl från Expo och bett honom förklara Motståndsrörelsens framgångar i Dalarna.

— Det finns många olika faktorer som spelar roll, men en grundläggande faktor är att det finns en tradition och historia av sådana här grupper i Dalarna. Det finns ett antal områden i Sverige med så kallat brunt arv, Dalarna är ett sådant område, säger Poohl till SR.

När SR frågar Poohl om hur man ska bemöta ”nazisterna” svarar han följande:

— Man ska stå upp för det som man själv tycker är viktigt, men det betyder inte att man ska ge sig in i hetsiga diskussioner i samband med demonstrationer. De här grupperna, framför allt Svenska motståndsrörelsen, kan vara farliga, det vet vi ju.

Bor du i Dalarna och vill gå med i organisationen eller bara bli inbjuden till nästa föredrag? Kontakta då nästeschef Pär Sjögren via par.sjogren@nordfront.se

Fakta: EXPO

Stiftelsen Expo är en sionistisk privat stiftelse som grundades 1995 i syfte att studera och kartlägga allt som hyllar Sverige och eller kritiserar sionismen. Man har en nättidning expo.se och även en papperstidning som heter Expo.

Bakom finansiärerna finns flera kända sionister som använder organisationen för att bevaka sina politiska intressen i Sverige. En av dem är en viss Gabriel Urwitz som bland annat utpekas som skyldig till att miljardbelopp försvann ur Gotabanken på 1990-talet.

Robert Aschberg är styrelsemedlem i stiftelsen Expo och använder bland annat resurser från sitt mediabolag Strix-television för Expos räkning. Trogna medarbetare får frikostigt jobb inom Aschbergs mediasfär.

Sedan 2011 sitter även Mona Sahlin i Expos styrelse.

Expos trovärdighet har i allmänhetens ögon sjunkit drastiskt sedan starten. Många spekulerar i att det även kan bero på att en av grundarna författaren Stieg Larsson var idealisten som höll det hela flytande och att ingen tog över det efter hans bortgång.

Läs också:
Expos verksamhet och mål

Källa:
Nazismen får allt starkare fäste i Dalarna


  • Publicerad:
    2014-02-05 21:45