INRIKES. Feministerna i den så kallade välgörenhetsorganisationen Plan International har fått sin önskan om en ”mensemoji” beviljad då Unicode har gått med på att den nya emojin ska finnas med i nästa uppdatering av teckensystemet.

Foto: Unicode Consortium

Nordfront har tidigare rapporterat om en kampanj som startade år 2017 där feminister ville införa en ”symbolisk mensemoji”. Rebecka Hallencreutz som är en av grundarna till organisationen Mensen, som är ett forum för menstruation, tyckte att ”det var på tiden att menstruationen ska synliggöras mer i medier”.

— Det finns många emojis för sånt som inte så många sysslar med typ vattenpolo. Samtidigt är det 800 miljoner personer som har mens varje dag och det finns ingen symbol för det alls, sa Hallencreutz vid kampanjens start.

Idén till kampanjen kommer i grunden från den så kallade välgörenhetsorganisationen Plan International, som menar att de vill bryta den påstådda tabun som menstruationen är förknippad med och under onsdagen kom Unicode, som beslutar om nya emojis, med beskedet om att den nya emojin ska finnas med i nästa uppdatering av teckensystemet.

— Det skickar ett kraftfullt budskap att vi måste bryta tystnaden kring mens. Det är hög tid att öppna upp debatten och öka medvetenheten, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International i Sverige.

Källa:
Äntligen! Nu kommer mensemojin


  • Publicerad:
    2019-02-07 20:25