INRIKES. Just nu pågår en kampanj för att införa en officiell mensemoji, eftersom att kvinnors menstruation påstås vara tabubelagt och inte är tillräckligt synlig i olika medier. Rebecka Hallencreutz från organisationen Mensen tycker att där är på tiden att menstruationen får en egen symbol.

En ”stor kampanj” pågår för tillfället där feminister vill införa en symbolisk mensemoji. Rebecka Hallencreutz är en av grundarna till organisationen Mensen, som är ett forum för menstruation, och tycker att det är på tiden att menstruationen ska synliggöras mer i medier. Hon påpekar att i exempelvis reklamfilmer vågar man inte ens säga ordet mens och visar sällan upp mensskydd, någonting som måste ändras på.

— Det finns många emojis för sånt som inte så många sysslar med typ vattenpolo. Samtidigt är det 800 miljoner personer som har mens varje dag och det finns ingen symbol för det alls, säger hon.

Idén till kampanjen kommer i grunden från den så kallade välgörenhetsorganisationen Plan International, som nu vill bryta den påstådda tabun som menstruationen är förknippad med. Initiativet har fått stöd av flertalet svenska organisationer, däribland Mensen.

Förslagen till mensemojin är: En glad, sur eller ilsken bloddroppe, en blodig binda, en livmoder och en kalender med bloddroppar på. Däremot finns det även ett ”hemligt” bidrag som 37 000 personer har röstat fram och som nu har skickats in för bedömning.

Tävlingen är öppen till och med den 1 juli, så än finns det tid att skicka in sitt egna bidrag till den officiella mensemojin till företagssammanslutningen Unicode. Om förslaget på en emoji för mens blir godkänt så måste vi dock tyvärr vänta tills nästa år innan vi kan börja använda den i sociala medier.

Källor:
Mens kan få egen emoji


  • Publicerad:
    2017-06-08 19:30