FEMINISM. I sju kilometer har en välkänd koreograf fått en grupp unga kvinnor att galoppera likt hästar förbi några av Stockholms mest välkända statyer. Tanken är att protestera mot ”patriarkatet”, som enligt dem representeras av statyer med män på hästar.

I protest mot det så kallade patriarkatet har koreografen Anna Källblad och konstnären Helena Byström samlat ihop en grupp om 25 unga tjejer i Stockholm som under lördagen har galopperat likt hästar förbi några av huvudstadens statyer.

Tanken är att ”väcka debatt om det offentliga rummet”.

— När man tittar på staden och vilken skulpturpark vi har, så är det några män på hästar och andra män. De flesta kvinnor som finns är nakna och ganska små, säger Anna Källblad.

Galoppen startade och avslutades vid Dansens hus på Norra Bantorget. På vägen galopperade tjejerna förbi Kungliga slottet, Gustav Adolfs torg, Kungsträdgården och Humlegården. I ett klipp som publicerats på svt.se ser man också hur de unga tjejerna stannar upp vid utvalda statyer, där de i ett försök att härma en hästs beteende ”frustar”, sparkar bakåt med benet och kastar med håret.

— Det behövs en motvikt till alla stora horder av män som intar staden på olika sätt. Det här är ett alternativ, säger Helena Byström.

Via Facebook livestreamade gruppen sin galopp. Se videon nedan:

Källa:
Performance-konstnärer galopperar mot patriarkatet


  • Publicerad:
    2017-05-27 18:00