INRIKES. Under en kväll i veckan paras ”ensamkommande flyktingbarn” ihop med hästtjejer i Tierp kommuns nya skattefinansierade integrationsprojekt.

I Tirep ska nu ”ensamkommande” integreras på hästryggen – påhejade av unga, svenska hästtjejer. Illustrationsbild.

Nordfront kunde igår rapportera om ett tyskt ”integrationsprojekt” vid namn ”Flüchtlinge mitnehmen”, vilket går ut på att unga tyska tjejer ska kopplas ihop med ”flyktingar” som de sedan ska åka lokaltrafik under kvällstid med.

I Sverige är även bland annat Tierp kommun i full gång med ett liknande ”projekt”, där syftet är att unga vita och hästintresserade flickor ska kopplas samman med så kallade ensamkommande flyktingbarn.

Tierp kommun lanserade det skattefinansierade ”projektet” vid årsskiftet och det går i korthet ut på att ”ensamkommande flyktingbarn” under tisdagskvällar mockar boxar, lär sig att rida och umgås med hästtjejer i ett av kommunens stall.

— Den röda tråden är att utlandsfödda och svenskfödda ska lära känna varandra på ett naturligt sätt. Det fungerar jättebra här och intresset är väldigt stort, säger projektledaren Emma Andersson.

Projektet ska enligt involverade vara en succé då det under vissa veckor varit uppemot 40 deltagare, där majoriteten varit ”ensamkommande unga killar”.

— Det var spännande och kul när hästen hoppade upp och ner, säger Hossein Nazari, som enligt egen uppgift är 16 år.

I ett reportage om projektet i Aftonbladet beskrivs hur de svenska flickorna peppar de nervösa ”nyanlända” inför deras premiärtur på hästryggen.

— Jag är lite rädd för jag har aldrig ridit, säger Mohammed, som kommer från Somalia, säger sig vara 17 år och bor i Tierp med sin familj.

Men Cornelia Larsson, en av alla frivilliga från ridklubben peppar.

— Klart du ska prova! Du behöver inte vara rädd, det blir kul.

Hon har ridit sedan hon var tre år och tycker att det är roligt att hjälpa till och lära känna nya människor.

— Ridning är till för alla. Det spelar ingen roll varifrån man kommer eller hur gammal någon är, man kan ändå hålla på med hästar, säger hon.

Andersson säger även att hon är glatt överraskad att projektet lockat fler deltagare än hon vågat hoppas på. Hon tillägger också att stallmiljön är en idealisk grund för integration och avkoppling.

Källa:
Här får nyanlända lära sig svenska i stallet


  • Publicerad:
    2017-05-16 23:20