TRAMS. En grupp afghaner från Karlstad som aldrig tidigare spelat en bandymatch utmanade Somalias ”landslag” och förlorade med 15-0. Lokalmedia i Dalarna skriver lyriskt om den sportsligt totalt ointressanta matchen.

afghaner åker skridskor

Framför allt afghanerna verkade ha svårt att stå på sina skridskor. Skärmdump från DT.

Somalias ”landslag” i bandy spelade i onsdags en match mot afghanska invandrare som bosatt sig i Sverige och kan komma att bilda ett afghanskt ”landslag” på svensk mark.

Dalarnas Tidningar (DT) hyllar den sportsliga ickehändelsen som var den första matchen någonsin för afghanerna och endast verkade locka en publik på runt 40 invandrare. Rubriken på artikeln är ”Historia skrivs när Somalia Bandy tar sin första seger mot Afghanistan” och tidningen skriver bland annat följande:

Somaliska bandylandslaget åker in på isen.

På andra planhalvan finns spelare från Karlstad, unga killar som flytt till Sverige från Afghanistan.

Landskampsstämning råder på läktarna. Flaggor och hejarop. Se den häftiga stämningen och matchbilder i filmklippet.

Matchen slutade 15-0 till somalierna som leds av Per Fosshaug, den tidigare svenske landslagsmannen som numera är förbundskapten för det somaliska ”landslaget”. I filmen som DT har lagt upp syns det hur båda lagen har svårt att stå på skridskorna och i det närmaste ser ut att hålla samma nivå som en grupp otränade svenska lågstadieelever.

afghansk publik

Afghanistans hejarklack. Huruvida alla supportrarna är ensamkommande flyktingbarn är okänt. Skärmdump från DT.

Somalias ”landslag” i bandy har sina rötter i ett svenskt integrationsprojekt där Borlänge kommun slösade pengar på att lära somalier att spela bandy. ”Landslaget” ställde upp i VM 2014 med en trupp där samtliga spelare utom en är bosatta i Borlänge och resultatet blev en katastrof. I gruppspelet förlorade somalierna mot Tyskland med 22-1, mot Ukraina med 13-0, mot Japan med 12-0 och mot Mongoliet med 12-1. Detta var också i en B-grupp där matcherna var kortare än i A-gruppen. I slutspelet förlorade somalierna matchen om sistaplatsen mot Ukraina med 13-1.

somalia bandy

Efter VM-fiaskot hyllades somalierna i Borlänge. Somalierna tränas av Borlänge bandy, vars elittrupp ser ut så här. Foto: Wikipedia.

Anledningen att Somalias landslag överhuvudtaget kvalificerade in sig till VM är att det är så få länder som ställer upp i bandy-VM att alla nationer som kan ställa upp ett lag per automatik också får vara med.

Källa:
Historia skrivs när Somalia Bandy tar sin första seger mot Afghanistan


  • Publicerad:
    2016-02-26 15:10