YTTRANDEFRIHET. Lågprisbolaget Dollarstores VD Peter Ahlberg uttrycker sig kritiskt till bland annat jämställdhet och feminism i ett internt personalbrev till sina anställda.

Dollarstores grundare och VD Peter Ahlberg.

Strax före påsk mejlade Dollarstores VD Peter Ahlberg ut ett brev med information till sina anställda. Efter den vanliga interninformationen avslutade han med att bland annat kritisera Feministiskt Initiativ, regeringen och kommunismen. Han förtydligade även att han inte har någonting emot att bli kallad mansgris och att han avskyr begreppet ”hen”. I brevet skriver han bland annat:

Jag protesterar. Jag totalvänder mig mot allt förskönande som skrivits om jämställdhet och feminism. Finns inget ämne som är så kärnvapenladdat. I Sverige alltså. Nåde den arme man som smiter från disken och slingrar sig från matlagning. Omedelbar dödsdom väntar.

Han tror nu i efterhand att hans uttalanden kommer att påverka hans roll som VD för bolaget.

Många är upprörda, och jag har en jargong som ibland inte alls upplevs av alla som skämtsam. Samtidigt är jag emot den svenska modellen där man som vd ska vara korrekt och inställsam.

Efteråt förklarade Ahlberg att formuleringarna var ett uttryck för frustration, eftersom han anser att debatten har tagits över och förstörts av en liten grupp feminister.

Lågpriskedjan Dollarstore grundades av Ahlberg 1999 och består idag utav 53 butiker. Under 2015 omsatte bolaget 1,2 miljarder kronor.

Källor:
VD hånade feminism i personalbrev
Skandaldirektören hånar jämställdhet i brev till personalen


  • Publicerad:
    2017-05-06 19:25