UTRIKES. En ung brittisk kvinna som studerar till att bli hjärtkirurg knivhögg sin pojkvän med en brödkniv. I vanliga fall skulle brottet resulterat i ett fängelsestraff, men kvinnan slipper – eftersom hon är ”extraordinär” och för att det skulle ”se dåligt ut på hennes CV”.

Lavinia Woodward – för extraordinär för fängelse?

24-åriga Lavinia Woodward studerar på prestigefulla Oxford University för att bli hjärtkirurg. I september i fjol började hon och hennes pojkvän, som ska ha träffats via dejtingappen Tinder, att bråka. I en alkohol- och drogpåverkad vrede började Woodward då att slå pojkvännen, varpå hon knivhögg honom i benet för att sedan kasta en laptop, en syltburk och ett dryckesglas på honom.

Nyligen hölls rättegång i ärendet, där rätten konstaterade att straffvärdet för brottet är fyra månaders fängelse. Domaren Ian Pringle meddelade dock i tisdags att han kommer att vidta extraordinära åtgärder för att ”skjuta upp” hennes fängelsestraff och antydde att hon i slutändan skulle slippa att sitta i fängelse överhuvudtaget på grund av hennes ”talang”.

Pringle menar att Woodward är en ”extraordinär” ung kvinna och att fängelsestraffet skulle hindra henne från att fullfölja sina studier och därmed förhindra hennes karriär, något han menar skulle vara ”ett alldeles för hårt straff”.

— Det du gjorde kommer aldrig att lämna dig, det vet jag. Men det var ganska hemskt och i normala fall skulle jag utdöma ett fängelsestraff, oavsett om det var villkorligt eller ovillkorligt, förklarade domaren för Woodward.

Woodwards advokat menade också att hon ska ha haft ett ”struligt liv”, ha behandlats illa av en tidigare pojkvän samt att en fängelsedom skulle ”se dåligt ut” på hennes CV.

Många ifrågasätter nu huruvida detta är förenligt med rättsstatens principer och ifall personer som inte är unga kvinnor och studerar på fina universitet kan förlänas samma barmhärtiga behandling av domstolen vid liknande brott.

Källor:
Aspiring heart surgeon who stabbed boyfriend in England may avoid jail because she’s ’extraordinary’
Why the Oxford stabbing student really is too talented for jail


  • Publicerad:
    2017-05-19 20:20