TYSKLAND. Den nyligen omvalda förbundskanslern Angela Merkel tänker ta tillbaka de väljare som flytt till AfD.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Alternative für Deutschland (AfD) är sedan de fick 12,6 procent av rösterna i Förbundsdagsvalet 2017 det tredje största partiet i Tyskland. AfD är samtidigt det största oppositionsparitet. Partiet är starkt kritiskt till Angela Merkels politik, i synnerhet hennes öppna gränser för massinvandring, och har ofta krävt hennes avgång.

AfD:s framgångar i valet i september 2017 och det utbredda missnöjet mot Merkel blev en törn för henne och kristdemokraterna (CDU). Miljontals väljare övergav hennes parti till förmån för andra partier, både höger- och vänsterut. Även Socialdemokraterna och deras partiledare, EU-veteranen Martin Schulz, tappade mark. Schulz avgick som partiledare för SPD i februari.

Nyligen återvaldes Merkel till en fjärde mandatperiod. Hon har bestämt sig för att vinna tillbaka de väljare som hon har förlorat till AfD. Mer än så: Hon vill ”fasa ut” AfD från det politiska landskapet.

Med den nybildade så kallade stora koalitionen mellan Merkels CDU/CSU-allians och det socialdemokratiska SPD tänker Merkel slå tillbaka mot AfD, som i massmedier ofta kallas ”högerextrema”, eftersom de vill ha mindre invandring till Tyskland.

— Vårt mål är att lösa problemet med dem som röstade med det där partiet i ren protest, sade Merkel till tyska public serviceradion ARD.

— Detta innebär naturligtvis att vi har ambitionen att minska deras antal och helst få bort dem från det tyska parlamentet.

Hennes primära mål kommer att vara att ta tag i de problem som plågar nationen, hävdar hon.

Merkel fortsätter att vara omstridd som förbundskansler. När hon omvaldes fanns det även medlemmar i hennes egen stora koalition som röstade emot henne.

Källa:
’Get Them Out:’ Re-Elected Merkel Wants to Downsize Right-Wing AfD


  • Publicerad:
    2018-03-15 11:30