EUROPA Moldaviens president Maia Sandu fruktar att Ryssland har planer på att iscensätta en kupp mot henne. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj kom nyligen med en liknande profetia.

Nyligen hävdade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att det finns ryska planer på en statskupp i Moldavien – som sedan tidigare utmålats av Nato som ett potentiellt mål för ett fortsatt ryskt krig i regionen.

Nu bekräftar Moldaviens president Maia Sandu att även hon är av samma uppfattning som Zelenskyj. Presidenten menar att moldavisk underrättelsetjänst nåtts av uppgifterna redan under hösten.

— Deras plan för den kommande tiden handlar bland annat om att personer med militär träning ska kamouflera sig i civila kläder och genomföra våldsamma handlingar, sa presidenten i ett uttalande på måndagen.

Teorin är att en ”rysstödd grupp” kommer att attackera myndighetsbyggnader, ta gisslan och destabilisera landet.

Sandu namngav även två oppositionspolitiker som delaktiga i konspirationen, Ilan Shor och Vladimir Plahotniuc, som sedan tidigare uttalat sig kritiskt mot landets ledning.

Enligt DN har USA inte kunnat bekräfta uppgifterna, men president Joe Bidens säkerhetsrådgivare John Kirby betonar att USA motsätter sig ett maktskifte i landet.

— Vi står helt och hållet med den moldaviska regeringen och folket, säger han enligt Reuters.

Oro i rysktalande utbrytarrepublik

Under Ukrainakonfliktens första veckor skedde flera terrordåd i den moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien, som anklagats för att vara en rysk marionettstat då majoriteten av befolkningen är rysktalande.

Transnistrien begärde i mars förra året att få lämna Moldavien formellt i samband med att den moldaviska regeringen ansökte om EU-medlemskap. Utbrytarrepublikens utrikesdepartement förklarade att man inte vill ha något med EU att göra utan istället närma sig Ryssland.