MUSIK Denna vecka presenterar Nordfront långköraren Jotunheim med det finska bandet Moonsorrow.

Det finska bandet Moonsorrow bildades år 1995 i Helsingfors. De brukar oftast kategoriseras som pagan metal även om vissa vill kalla dem för ”pagan black metal” och ”viking metal”. De brukar själva kalla sig för epic heathen metal och försöker distansera sig från andra folk och pagan metal band som av vissa anses vara lite pinsamma i sin använding av det ”hedniska” i sin musik. De vill istället belysa att deras musik är utmanande att lyssna på och inte ”går att dansa till”.

Låten Jotunheim från deras album Verisäkeet [Blodsverser reds. övers.] är en episk berättelse på nästan 20 minuter som faktiskt kräver en hel del av lyssnaren. Jotunheim är i den fornnordiska tron den plats där jättarna bodde. Jättarnas hemvist har också gett namn åt den norska bergskedjan Jotunheimen där Skandinaviens högsta bergstopp Galdhøpiggen reser sig mot himlen.

Den är nästan att jämföra med en klassisk komposition bestående av olika sektioner som går stundom i en för metal typisk snabb takt, stundom i lugn takt, för att slutligen bygga upp mot ett avslut med ljudet av en sprakande lägereld, fågelsång och flöjttoner på avstånd. De avslutande orden i texten gör ett försök att illustrera Jotunheims storhet:

Fastän träden skulle brännas till aska.
Fastän stranden begravs under vågorna.
Kan ingen människa någonsin äga detta land.

Alla Moonsorrows texter är på finska och vill man läsa texten till låten kan man läsa både den finska versionen och den översatta engelska versionen här.