PROPAGANDA. Den polisman, som enligt etablerade medier och den svenske justitieministern Morgan Johansson (S) ”slogs ihjäl av mobben på kongresstrappan”, visar sig nu eventuellt ha dött av en allergisk reaktion. Efter polismannens död spreds falska uppgifter om att han slagits ihjäl med en brandsläckare.

Morgan Johansson spred falska uppgifter på Facebook. Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0).

Efter den mestadels fredliga demonstration där Trumpanhängare i början av januari kom in i Kapitolium, spred etablerade medier och den svenske justitieministern Morgan Johansson (S) falska uppgifter om att polismannen Brian Sicknick blivit ihjälslagen med en brandsläckare.

En polis släpades ut av mobben och slogs i praktiken ihjäl på kongresstrappan – han misshandlades så grovt att han senare avled av sina skador”, skrev Johansson på Facebook.

Sickwicks död kan ha använts i propagandasyfte, inte bara av amerikanska politiker utan även svenska.

Johansson tar polismannens död som intäkt för att i sitt Facebookinlägg kräva ”konsekvenser också i Sverige”. Han efterlyser åtgärder mot det ”högerextrema våldet” som han menar kan ”hota demokratin”. Han utmålar SD som ”Sveriges svar på Trumprepublikanerna” och befarar att Jimmie Åkesson kan komma att överta hans egen position som justitieminister efter valet.

Den amerikanske demokraten och talmannen Nancy Pelosi var en av de som under högtidliga former bevistade Brian Sicknicks begravning. Han påstods då ha dödats av Trumpanhängare.

— Vi kommer aldrig att glömma hans offer, sa Pelosi.

En månad efter händelserna i Kapitolum har någon dödsorsak ännu inte offentliggjorts och utredningen pågår fortfarande, skriver Fox News. Sicknick ska inte ha haft några synliga skador och det finns en teori om att han möjligen kan ha dött av en allergisk reaktion mot pepparspray eller något annat kemiskt irriterande ämne. Det är inte känt om han lidit av några underliggande sjukdomar.

Enligt Sicknicks äldre bror Ken Sicknick så hade hans bror skickat ett sms till honom under natten den 6 januari för att berätta för honom att han blivit besprutad med pepparsprej, men att han mådde bra. Först 24 timmar senare dog Sicknick av en stroke, enligt brodern.

Den tillförordnade riksadvokaten Jeffrey A. Rosen meddelade den 8 januari att FBI och D.C. Metropolitan Police Department gemensamt kommer att utreda ärendet.


  • Publicerad:
    2021-02-12 12:30