Möss fick längre liv med experimentell ”medicin”
VETENSKAP • Forskare har upptäckt ett läkemedel som kan förlänga livslängden hos laboratoriedjur med nästan 25 procent. Tester på människor pågår redan men man är än så länge osäker huruvida liknande effekt kan uppnås för människor.
Forskare i Storbritannien har upptäckt att ett nytt läkemedel kan öka livslängden hos laboratoriedjur med nästan 25 procent. Denna upptäckt väcker spekulationer om att man även ska kunna bromsa åldrandet hos människor.
I laboratoriet kallades de behandlade mössen för ”supermodell-grannies” [Ungefär ”supermodell-farmödrar reds. övers.] på grund av deras ungdomliga utseende. De var friskare, starkare och utvecklade färre cancerformer jämfört med sina obehandlade jämnåriga.
Teamet vid MRC Laboratory of Medical Science, Imperial College London och Duke-NUS Medical School i Singapore undersökte ett protein kallat interleukin-11. Nivåerna av detta protein ökar med åldern och bidrar till högre nivåer av inflammation. Forskarna menar att interleukin-11 påverkar flera biologiska processer som styr åldrandet.
Forskarna genomförde två experiment: ett där möss genetiskt modifierades för att inte kunna producera interleukin-11, och ett annat där 75 veckor gamla möss (motsvarande en 55-årig människa) regelbundet fick ett läkemedel för att eliminera interleukin-11 från kroppen. Resultaten som publicerades i tidskriften Nature, visade att livslängden ökade med 20-25% beroende på experimentet och könet på mössen. De möss som saknade interleukin-11 hade också lägre nivåer av cancer, förbättrad muskelfunktion, friskare päls och generellt bättre fysik.
Människor nästa?
Professor Stuart Cook, en av forskarna, uttryckte viss försiktighet inför resultaten:
— Jag försöker att inte bli för exalterad, av de skäl du nämner, är det för bra för att vara sant? Det finns mycket bluffmedel där ute, så jag försöker hålla mig till data och de är de starkaste där ute, sade han.
Läkemedlet testas redan nu på människor, men det är ännu oklart om det har samma anti-åldrande effekt. Cook menar dock att effekten ”skulle vara revolutionerande” om det fungerade. Ett frågetecken är om eventuella biverkningar skulle vara tolerabla. Interleukin-11 har en roll under tidig utveckling hos människor, men senare i livet kan det bidra till åldrandet. Läkemedlet, en tillverkad antikropp som angriper interleukin-11, prövas också på patienter med lungfibros, en sjukdom som gör det svårare att andas. Professor Cook säger att de preliminära resultaten visar att läkemedlet är säkert att ta.
Detta är bara det senaste tillvägagångssättet för att ”behandla” åldrande med läkemedel. Typ-2 diabetesmedlet metformin och rapamycin, som tas för att förhindra att organtransplantat avstöts, undersöks också för sina anti-åldrande egenskaper.
Professor Ilaria Bellantuono vid University of Sheffield menar att resultaten är lovande, men påpekar också att det fortfarande finns problem, inklusive bristen på bevis hos patienter och kostnaden för att tillverka sådana läkemedel:
— Det är otänkbart att behandla varje 50-åring för resten av deras liv, säger han.