MOTSTÅNDSRÖRELSEN. The Jerusalem Post illustrerar en artikel om en ”nazist-demonstration” i Madrid med en bild på Nordiska motståndsrörelsen, som i allt fler sammanhang får symbolisera sinnebilden av nationalsocialism och kritik mot judisk makt i världen.

The Jerusalem Post illustrerar sin artikel om en ”nazistisk” demonstration i Madrid med en bild på Nordiska motståndsrörelsen. Skärmbild. (Klicka för större bild)

Nordiska motståndsrörelsen uppmärksammas nu återigen på flera håll i världen. Judiska The Jerusalem Post bjuder på oväntad publicitet genom att illustrera en artikel om en ”nazist-demonstration” i Madrid med en bild från Motståndsrörelsens demonstration på 1 maj i Ludvika 2018.

I artikeln beskrivs att judiska ledare i Spanien kräver en utredning efter att runt 300 ”högerextrema” personer hållit en manifestation vid en begravningsplats där veteraner som kämpade på Tysklands sida i andra världskriget ligger begravda.

Under manifestationen höll en ung kvinna ett tal där hon påstås ha sagt: ”Det är vår plikt att kämpa för Spanien och Europa, som nu har försvagats av samma fiender som då men som bär många olika förklädnader: Juden”. Hon påstås också ha ropat: ”Judarna bär skulden”.

Enligt artikeln oroar sig The Federation of Jewish Communities i Spanien för att högerextremism och antisemitism är på frammarsch i landet. För att illustrera dessa företeelser använder sig alltså The Jerusalem Post av en bild på Nordiska motståndsrörelsen, som inte deltog i den omtalade manifestationen, men som tycks utgöra sinnebilden för nationalsocialism och kritik mot judisk makt i världen idag.

World Jewish Congress

WJC uppmärksammar förekommen antisemitism i Sverige på förintelsens minnesdag. Skärmbild. (Klicka för större bild)

Även World Jewish Congress (WJC) har de senaste veckorna uppmärksammat Nordiska motståndsrörelsen. I ett inlägg påstås antisemitisk propaganda ha placerats på tre platser i Linköping, samt på Eriksbergskranen i Göteborg, med en hänvisning till svenska medier.

WJC har i flera artiklar det senaste året hetsat de svenska myndigheterna till åsiktsförföljelse genom att kräva att Nordiska motståndsrörelsen förbjuds. I en debattartikel nyligen i Svenska Dagbladet av Maram Stern, vice verkställande ordförande för World Jewish CongressPetra Kahn Nord, Sverigerepresentant för World Jewish CongressAron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige samt Yaron Nadbornik ordförande för Centralrådet för de judiska församlingarna i Finland, försökte dessa diktera vad den oberoende svenska parlamentariska utredningen ska komma fram till i frågan om ett eventuellt förbud.

De fyra judarna uttryckte bland annat att de hoppas att utredningen om ”förbud av rasistiska organisationer inom ramen för nuvarande grundlag”, som ska vara klar i februari 2021, ska komma fram till det ”rätta beslutet”. ”Vikten av utredningens slutsatser kan inte nog betonas”, skriver man.

Petra Kahn Nord har i en egen debattartikel i Göteborgs-Posten förtydligat detta direktiv från WJC:

World Jewish Congress anser att Kommittén om förbud mot rasistiska organisationer bör lämna lagförslag som möjliggör att Nordiska motståndsrörelsen förbjuds samt att riksdag och regeringen säkerställer att dessa förslag blir verklighet. Inget annat alternativ finns om vi vill säkerställa möjligheten för svenska judar att verka i trygghet.

World Jewish Congress använder Nordiska motståndsrörelsen som allmän symbol för antisemitism. Skärmbild. (Klicka för större bild)

Antisionism = antisemitism
Även WJC tycks ha börjat använda Nordiska motståndsrörelsen som allmän symbol för nationalsocialism och antisemitism. På sin internationella hemsida har organisationen en flik där läsare uppmuntras skriva på petitioner för olika judisk makt-ändamål. En av dessa petitioner syftar till att uppmana EU att anta IHRA:s (The International Holocaust Remembrance Alliance) definition av antisemitism.

Enligt IHRA är det antisemitism ”att ha en särskild uppfattning om judar”, om denna uppfattning är negativ. Vidare stipuleras att antisionism och uppmaning till bojkott av Israel ska klassas som antisemitism och alltså kriminaliseras. Dessutom anser IHRA att internetplattformar som inte avlägsnar antisemitiskt innehåll ”ska fördömas och i extrema fall bojkottas”.

Denna petition har WJC valt att illustrera med en bild av Nordiska motståndsrörelsen som demonstrerar i Sverige. Med tanke på att antisemitismen enligt WJC:s egna undersökningar är betydligt mer utbredd i andra europeiska länder är det nära till hands att tolka illustrationen som en direkt signal till svenska myndigheter om att agera.


  • Publicerad:
    2021-02-16 12:00