USA. Antalet uppehållstillstånd till ”flyktingar” i USA har minskat med hela 83 procent det senaste året, skriver den konservativa nyhetssidan cnsnews.com.

Sedan Donald Trump tillträdde som president i USA tidigare i år har landets mottagande av ”flyktingar” minskat kraftigt. Antalet beviljade uppehållstillstånd för ”flyktingar” var 3108 under oktober och november i år, jämfört med 18 300 under motsvarande period förra året, en minskning med 83 procent.

Ursprungsländerna bland ”flyktingarna” har också ändrats från att primärt vara muslimska länder till att nu vara mer varierat. Under Obama-administrationen så var de vanligaste länderna Kongo, Somalia, Irak och Syrien, men nu är de vanligaste länderna Bhutan, Kongo, Burma och Ukraina. Även andelen muslimer bland de som beviljats uppehållstillstånd har minskat kraftigt, från 44 procent till 15 procent.

Dessutom så meddelade Trump-administrationen under söndagen att man drar sig ur FN-initiativet Global Compact on Migration gällande ”globalt ansvarstagande för flyktingar och migranter” som Obama för bara drygt ett år sedan var delaktig i att starta. USA:s FN-ambassadör Nikki Haley motiverade beslutet med att det ”inte är kompatibelt med landets suveränitet”, men tillade även att ”vår generositet kommer fortsätta”.

— Vi kan inte i god tro stödja en process som skulle kunna underminera USA:s suveräna rätt att förstärka våra migrationslagar och säkra våra gränser. USA stödjer internationellt samarbete gällande migrationsfrågor, men det är alla självständiga länders plikt att se till att migrationen är säker, ansvarsfull och laglig, sade landets utrikesminister Rex Tillerson om beslutet.

Källa:
Refugee Admissions to U.S. Down 83% So Far in FY18


  • Publicerad:
    2017-12-05 16:00