DJUR&NATUR Den tidigare utrotade atlantstören har nu återintroducerats till Göta älv. Fisken fanns tidigare i älven fram till slutet av 1800-talet, då den utrotades bland annat på grund av överfiske.

Den mytomspunna atlantstören har återvänt till svenska vatten. Detta har skett genom en återintroduktion vid foten av Bohus fästning i Kungälv, där Göta älv delar sig i två flodarmar. Efter över hundra år sedan dess utrotning finns nu ett antal atlantstörar i Sverige igen.

Det var biologen Dan Calderon på Miljöteknik i Väst som 2013 först tog initiativ till att få tillbaka stören i Göta älv. Arten fanns i Göta älv till slutet av 1800-talet då den dog ut på grund av överfiske och försämrad vattenkvalitet.

— Det här projektet är det häftigaste i svensk natur i dag. Det är den första art som återintroduceras sen bävern 1922, säger Linnéa Jägrud, akvatisk biolog på Sportfiskarna.

Fisken kan bli fem meter lång, 140 år gammal och påminner om en urtidsdrake.

— Målet är att få tillbaka en pusselbit i ekosystemet. Stören är en nyckelart. Allt vi gör för den gynnar också många andra arter. Den kommer att ha flera positiva effekter på ekosystemen både i älven och havet utanför. När den bökar efter mat syresätts botten. Andra arter, som det hotade havsnejonögat, kan lifta på den. Den kommer även att äta vissa invasiva arter och ha en försiktigt positiv effekt på ålgräsängar i den grunda havsmiljön, där det i dag finns för många krabbor, säger Linnéa Jägrud.

Under tisdagen sattes 6 exemplar av atlantstören ut, inklusive dessa 6 ska 100 störar återintroduceras i svenska vatten. De flesta av fiskarna har försetts med sändare för att kunna följas av forskare.

— Våra fiskar kommer från odlingar i Tyskland, där man varit i gång med återplantering länge. Deras experter uppskattar att vi behöver släppa ut mellan 5 000 och 10 000 varje år, säger Dan Calderon.

Han berättar att det kommer att krävas arbete i många år för att etablera arten igen. Under projektets gång har det visat sig att stören fortplantat sig i Göta älv tidigare. Man hoppas nu att störarna ska återvända för att leka om cirka 15 år.

— När de är unga tål de inte saltvatten, så de stannar ett till tre år vid födelseorten. Men på våra breddgrader blir en hona sedan inte könsmogen förrän hon är kring 15, säger Dan Calderon.