HELSINGFORS Detta år samlades finländska nationalister traditionsenligt för en demonstration på Finlands självständighetsdag. Samtidigt försökte vänsterextremister att stoppa det efterföljande fackeltåget för att hedra Finlands hjältar.

Traditionsenligt anordnar radikala nationalister i Finland en demonstration på den finländska självständighetsdagen. Tidigare år anordnades demonstrationen av Nordiska motståndsrörelsen, men sedan organisationen förbjöds i Finland har arrangörskapet varierat.

Detta år har de nationella finländarna samlats under namnet Suomi Herää. Omrking 300 personer har deltagit på den nationella demonstrationen, som startade klockan 16.00 från Järnvägstorget. Vid riksdagshuset har sedan tal hållits, bland annat av Werner Toivonen från Sinimusta Like och Petri Nordman som tidigare var aktivist i Nordiska motståndsrörelsen.

Finländska nationalister vid riksdagshuset i Helsingfors.
En ensam vänsterextremist vid riksdagshuset verkar ha missat att hans samling var vid Tölö torg.

Träskrödingar vill stoppa hedrandet av Finlands hjältar

18.30 är det tänkt att det patriotiska 612-fackeltåget, som också traditionsenligt arrangeras i Helsingfors på självständighetsdagen, ska avgå från Tölö torg mot Hjältarnas gravplats där finländska nationalhjältar och martyrer hedras.

I år har dock en samling vänsterextremister som kallar sig ”Helsingfors mot nazism” aviserat att man tänker stoppa fackeltåget redan vid Tölö torg. Enligt uppgifter till Nordfront var hela torget i fram till nyligen omringat av vänsterextremister, trots att polisen förbjudit deras samling.

Polisen ska dock ha avlägsnat den finskfientliga samlingen från torget, där nu människor har börjat samlas för fackeltåget.

Särskild buss som chartrats för att avlägsna vänsterextremister.

Uppdatering 19:30

När vänsterextremisterna åkt iväg i sina bussar kunde fackeltåget så småningom avgå från Tölö mot Hjältarnas gravplats. Där hedrades Finlands hjältar, bland annat många som stupade i strider mot Sovjet under Vinterkriget och fortsättningskriget.

612-fackeltåget lockade som vanligt många finländare.
Hjältarnas gravplats.
Nationella hedrade Bobi Siven, som tog sitt liv i protest åt att FInland sålde ut delar av Karelen till bolsjevikerna i samband med Fredsfördraget i Tartu 1920.