MELLANÖSTERN Den israeliska operationen i Gaza håller på att trappas ned, enligt sioniststatens premiärminister Benjamin Netanyahu. Nu förflyttas den militära tyngdpunkten norrut för en konfrontation med Hizbollah.

Under söndagen intervjuades Israels premiärminister Benjamin Netanyahu av den extremsionistiska kanalen Chanel 14. Under programmet proklamerade Netanyahu att man nu bygger upp för en militär konfrontation med Hizbollah i Libanon. Detta samtidigt som den israeliska operationen i Gaza ”trappas ned”.

— Det betyder inte att kriget är på väg att ta slut, men kriget i dess intensiva fas är på väg att ta slut i Rafah, Detta är sant. Vi kommer att fortsätta att trimma gräset hela tiden, tillade han.

Enligt Netanyahu innebär detta att militära enheter kommer att frigöras för att ta sig norrut, där de kommer att stationeras vid den libanesiska gränsen.

Konflikten mellan Hizbollah och sionisterna har intensifierats den senaste tiden, vilket har lett till spekulationer om att ett öppet krig kan komma att bryta vid gränsen. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnade nyligen för detta krig, som han beskrev som en ”total katastrof” för hela världen.

— Ett förhastat drag – en felberäkning – skulle kunna utlösa en katastrof som sträcker sig långt bortom gränsen, och ärligt talat, bortom fantasin, sa Guterres.

Utanför Channel 14:s studio hade samtidigt en större grupp demonstranter samlats för att protestera mot Netanyahu. Den största interna kritiken mot premiärministern rör hans oförmåga att ta hem judiska personer som fortfarande hålls som gisslan av Hamas.