ISRAEL. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som har tidigare anklagats för grova brott mot internationell rätt, åtalas idag bland annat för bedrägeri, trolöshet samt mutbrott. Experter tror på fängelsedom.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tvingas idag infinna sig i de domstolsförhandlingar som han tidigare i veckan trodde sig kunna slippa närvara personligen vid.

Han åtalas i en rad mål och riskerar likt sin föregångare Ehud Olmert dömas till fängelse. Till skillnad från Olmert kan dock Nethanyahu komma att dömas under sin ämbetstid.

Endast en vecka efter att han svors in som premiärminister för femte gången tvingades Nethanyahu närvara i en förhandling i en domstol i Jerusalem.

Domarna hade nämligen avslagit den begäran som Nethanyahu hade inlämnat på onsdagen om att han skulle slippa närvara personligen vid domstolsförhandlingarna.

Premiärministern Nethanyahu hade några timmar innan dessa haft sitt första möte med den nybildade regeringen. Inför en folkmassa med demonstrerande utanför domstolsbyggnaden uttalade Nethanyahu triumferande:

— Jag står här med huvudet högt!

Han ska även ha uttalat sig hätskt mot sina politiska motståndare och rättsväsendet som ”vill avsätta” honom.

— Målet är att avsätta en stark konservativ premiärminister och på det sättet avlägsna nationalister från landets ledarskap för många år, fortsatte han.

Nethayahu hävdade att polisen och åklagare ”konspirerar för att skräddarsy åtal” och samt att bevisen är ”besmutsade”. Han framförde också krav på att rättegången sänds direkt i TV så att alla kan bevittna vad som pågår.

Bland flera andra åtal märks det där Nethanyahu anklagas för att ha manipulerat fram en positivare bevakning av honom själv i en av Israels ledande dagstidningar, Yedioth Ahronoth.

Han ska därvid ha träffat en överenskommelse med majoritetsägaren Arnon Mozes och då förhandlat fram metoder att motarbeta den rivaliserande tidningen Israel Hayom.

Han anklagas även för att ha tilldelat telekomjätten Bezeq förmåner mot att de i sin tur skriver väl om honom på nyhetssajten Walla.

Nethanyahus fru Iris ställs inför rätta för brott såsom bestickning, hindrande av rättvisan, försvårande av utredning och penningtvätt.

Många experter uppges se det som högst troligt att Netanyahu fälls i flera åtal och på ett flertal åtalspunkter samt att han precis som sin företrädare Ehud Olmert döms till fängelse.

I Olmerts fall blev domen 2015 skyldig till mutbrott och sexton månaders fängelse.

Källor:
Defiant Netanyahu goes on trial in Israel charged with corruption
Israel’s Netanyahu attacks justice system as trial begins


  • Publicerad:
    2020-05-24 17:40