USA Philadelphia Flyers spelare skulle under ”Pride Night” beträda isen under uppvärmningen iklädda regnbågsfärger. Den rysk-ortodoxe backen Ivan Provorov vägrade delta i HBTQ-vurmandet, något som både tränaren och lagledningen har en ambivalent inställning till.

Philadelphia Flyers ordnade igår ”Pride Night” inför hemmamatchen mot Anaheim Ducks. Tanken var att de inför matchen skulle komma ut på uppvärmningen iklädda specialgjorda bögtröjor och hålla i klubbor lindade i regnbågsfärger.

Den ryske backen Ivan Provorov ville dock inte delta i böghyllandet och kom aldrig ut på isen under uppvärmningen. Som orsak till bojkotten uppger Provorov, som är rysk-ortodox, sin religiösa övertygelse.

— Jag respekterar alla. Jag respekterar allas val. Mitt val är att vara ärlig mot mig själv och min religion. Det är allt jag kommer säga om det, uttalade sig Provorov, enligt Aftonbladet.

Klubben kommenterar

Även klubbledningen i Philadelphia Flyers kommenterade backens beslut, dock utan att nämna något om beslutet i sig eller uttala sig om hans rätt till självbestämmande.

Philadelphia Flyers organisation är dedikerade till inkludering och är stolta över att stödja LGBTQ+-rörelsen. Många av våra spelare är aktiva i att stötta lokala LGBTQ+-organisationer och vi är stolta över att kunna anordna vår årliga Pride Night igen det här året. Flyers kommer fortsätta att visa sitt stöd för all form av inkludering och för LGBTQ+-rörelsen.

Lagets tränare Joe Tortorella uttalade sitt stöd både för ”HBTQ-rörelsen” och Provorovs beslut att bojkotta bögjippot. Enligt Aftonbladet hade tränaren efteråt uttryckt att han ”respekterar att han är ärlig mot sig själv och sin religion”.

På en presskonferens fick han frågan om han inte hade funderat på att peta backen från laguppställningen varpå Tortorella svarade.

— Nej, jag hade inga tankar på att peta honom inför matchen. Det här var annars en fantastisk kväll och jag tänker inte ge mig in i någon längre debatt om hans ställningstagande. Klubben har lämnat ett uttalande.

Utrustningen tänkt att auktioneras ut

Bögutrustningen kommer som klubben uttrycker det; ”auktioneras ut till förmån för att främja en större mångfald inom sporten”. Provorov är den enda spelaren som inte kommer att ha en regnbågströja eller klubba att auktionera ut.

Philadelphia Flyers vann matchen med siffrorna 5-2. Provorov som gör sin sjätte säsong i laget spelade 22.45 minuter under 24 byten och hade en plus/minus statistik på +1.