REPORTAGE. Under helgen stärktes samhörigheten mellan de nordiska länderna.

Ett historisk ögonblick passerade revy för ett begränsat antal aktivister som närvarade vid årets upplaga av Vikingakampen inom Nordiska motståndsrörelsen. På plats offentliggjordes att Nordiska motståndsrörelsen även är etablerad i Danmark och därför finns i fyra nordiska länder. Beskedet som hållits hemligt även för merparten av organisationens egna medlemmar mottogs med både överraskning och stor entusiasm.

vikingakampen_dk1

I samma stund som Pär Öberg gav det glada beskedet gjordes också den danska nätsidan nordfront.dk tillgänglig för allmänheten. Den danska nätsidan hade noggrant förberetts under flera månaders tid.

Två av deltagarna på Vikingakampen som jag träffade ingår den nystartade danska avdelningen. Jag fångade upp deras intryck av Vikingakampen och deras nya kamrater…

Danskarna Henrik Jarsbo och Henrik Asferg är överens om sina intryck av Nordiska motståndsrörelsen.

Danskarna Henrik Asferg och Henrik Jarsbo är överens om sina intryck.

Varför reste ni så långt till Vikingakampen?
– En Vikingakamp och nordisk tillställning som denna ville vi inte missa för något i världen. Vi har varit i Sverige tre gånger och varje gång mött stålsatta och övertygade nationalsocialister.

Vad fick ni för intryck av kamraterna ni mötte?
– De visade en fantastisk kamratskap och en gemenskap som kändes fullbordad.

Var det något speciellt ni tänkte på under helgen?
– Tankarna från helgen lämnar oss med ett leende på läpparna. Vi känner att vi tillhör vårt vackra Norden. Precis som den svenska nationalsången känner vi att vi vill leva och dö i Norden.

Kan ni säga något som inspirerade er under helgen?
– Det var inspirerande att komma hit och se så många motiverade personer på samma ställe. Att kunna se hur organisationen lyckats i sin rekrytering av medlemmar var särskilt inspirerande. Det kändes också seriöst att deltagarna kunde fokusera på programmet och att de verkade genuint motiverade. Det är bättre att ha några få väl valda offervilliga kamrater inom organisationen än tvärtom.

blixtboll

Det har visat sig att entusiasmen återfinns hos alla medlemmar jag talat med. Alla återkommer till hur Nordens enighet imponerar när organisationen knyter samman Norden med ännu en nordisk avdelning. Vikingakampens olika tävlingsmoment var omtyckt av både deltagare och åskådare. Alla lag kämpade hårt om att bli det vinnande laget genom blixtboll, vilket är den finska motsvarigheten till rugby, genom dragkamp och slutligen genom färgboll (paintball). När det vinnande laget stod klart fortsatte individuella tävlingar för att slutligen utse ”Årets nordman 2013” vilket detta år gick till Julius Blomberg. Han belönades med en kvalitetsyxa som pris och applåder från övriga kamrater. Yxan som även kan betraktas utifrån ett symboliskt perspektiv gjorde honom glad.

Julius Blomberg med pris

Julius Blomberg med pris

Du är ju en yxa rikare nu, hur känns det?
– Det känns alldeles utmärkt. Att hugga ved och fälla träd har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag är säker på att den även kan göra sig behjälplig i andra ändamål. Oavsett vilket kommer jag alltid att påminnas om mina kamrater när jag använder den.

Att vinna en tävling måste känns positivt det med?
– Definitivt, jag har förvisso mina lagkamrater att tacka också för segern. Helgens prövningar känns fortfarande i kroppen men jag ser redan fram emot kommande utmaningar.

Vad var ditt starkaste intryck av helgen?
– Hela helgen var ett kraftpaket i sig och att äntligen kunna räkna våra danska kamrater till en samlad skara nordmän är något jag väntat på. Andan av gemenskap gjorde Vikingakampen till 2013 års bästa helg hittills.

Jag ställer samma fråga till andra som deltog under helgen.

Helena, Hälsingland
helena_hlsng3– Enigheten över Norden är det som kändes stort tillsammans med känslan av gemenskap när alla träffades på samma plats. Det var många andra saker som gjorde starka intryck på mig. Jag vill också nämna talet av Klas Lund där han tackade personer som utmärkt sig med hårt arbete. Han förklarade hur man kan agera för att öka sina möjligheter att göra värdefulla insatser. Det gav mig idéer om hur jag kan utveckla mig själv.

Ulvhild, Norge
Ulvhild-2– Jag blev glad över att se att det var så många tillresta familjer och att barnen trivdes. Jag hoppas att de yngre deltagarna får goda minnen av traditioner som helgens Vikingakamp. Det var imponerande att se flera medlemmar och aktivister som var vältränade och kunde prestera bra på de fysiska aktiviteterna. De kan förhoppningsvis inspirera andra. Sist men inte minst gjorde det ett starkt intryck på mig när vi offentliggjorde att Nordiska motståndsrörelsen numera även finns i Danmark. Jag vill påstå att detta var helgens höjdpunkt!

Jesper, Dalarna
jesper4– Det måste ha varit när Pär Öberg förklarade att Nordiska motståndsrörelsen även finns i Danmark. Jag gillade särskilt betoningen i slutet av hans anförande om att vi står nu enade och att vi finns i fyra nordiska länder. Det kändes mäktigt.

Otto, Finland (ej på plats)
otto_finland– Ja vad skall man säga. Jäkla trist att jag inte kunde närvara, det skulle ha varit en ära att träffa våra danska kamrater och ta första pris till Finland! Jag kunde inte komma för jag var på en god kamrats bröllop. Men nästa år kommer vi flera!

 

Staketman agerar högljudd åsiktspolis
En av de mest underhållande momenten som mina intervjupersoner valde att inte ta upp, enligt mitt eget tycke, var den lustige ”staketmannen” som dök upp lagom till att vi avslutat det första individuella tävlingsmomentet. Deltagarna i det vinnande laget hade då precis sprungit ett lopp på fyrahundra meter och skulle tillsammans med publik bege sig iväg tillbaka till den hyrda lokalen. Plötsligt stod det en tydligt berusad man på andra sidan staketet med ett argt och anklagande tonläge:

– Vad håller ni på med? Vilka är ni? Det här är min fotbollsplan! Vad är det frågan om? Är ni såna där onormala?

Det kändes uppenbart att mannen irriterade sig över gruppen på fotbollsplanen som han inte kunde placera, och vilka han verkade misstänka för att vara ”nazister”. Staketmannen försökte med högljudda frågeställningar leta efter en bekräftelse för att få leka åsiktspolis.

Uppretad staketman i samtal med Pär Öberg

Uppretad staketman i samtal med Pär Öberg

Vår gemensamma tanke var att den högljudda staketmannen skulle få acceptera oss som alla andra som nyttjar fotbollsplanen. Pär Öberg som stod vid staketet tog mannen med ro och frågade:

– Du är ju väldigt full?

– Ja, svarade staketmannen.

– Men det är inte jag, fortsatte Öberg. Vi har en tävling för att ha lite trevligt, ska man inte få ha det?

Strax därefter gav staketmannen upp och avlägsnade sig. Staketman kan i fortsättningen bli en term som beskriver vår tids åsiktspoliser eftersom dessa gömmer sig bakom ett stängsel – i en metaforisk bemärkelse om inte annat. De ställs sällan till ansvar för sina handlingar mot enskilda meningsmotståndare.

Till situationen hör att det inför helgen hade agerat ett antal andra staketmän som hindrat oss från att hyra den ursprungliga lokalen som var tänkt att användas till Vikingakampen. Dessa åsiktspoliser kommer vi återkomma till på Nordfront!

Bad och avslut
Det är tydligt att alla medlemmar har stärkts och känt sig extra motiverade i vetskapen om att Nordiska motståndsrörelsen numera agerar från fyra nordiska länder. Det kan även locka utomstående till att vilja aktivera sig mera och se framåt mot vad som kan bli möjligt om vi fortsätter kämpa gemensamt över landgränserna.

Efter en hård dags tävlingar i varmt väder fick även deltagarna gemenskapen av att praktisera svalkande bad i svensk sommarsjö. Sjön uppskattade också sina nationalsocialistiska badgäster. Den kände sig stolt över att kunna hålla starkast koncentration av badande nationalsocialister i sitt vatten än någon annan sjö i världen vid det aktuella tillfället.

Badet var även den en av höjdpunkterna under Vikingakampen.

Badet var även den en av höjdpunkterna under Vikingakampen.


  • Publicerad:
    2013-07-31 02:35