I lördags arrangerades ett ”antirasistiskt” föredrag under parollen ”Ditt land – om invandrarfientlighet” i Söderhamn, med journalisten och programledaren Doreen Månsson som föredragshållare. Nordfront kunde naturligtvis inte passivt se på medan fienden flyttar fram sina positioner, utan fanns på plats under mötet för att studera och dokumentera Månssons svenskfientliga mörkerpropaganda.

Föredraget arrangerades av Svenska kyrkan i Söderhamn tillsammans med den kommunala ungdomsverksamheten ”Verkstäderna” och merparten av de församlade identifierades som tillhörande Söderhamns kristna församlingar. Utöver dessa fanns även ett antal pensionärer, samt rasfrämlingar på plats.

Arrangemanget inleddes med att Doreen Månsson hälsades välkommen upp på scen av prästen Björn Wiksten. Doreen inledde sitt föredrag med att tala om nationaliteter, och med sig själv som utgångspunkt försökte hon slå hål på nationalitetsbegreppet

doreen_1

Doreen är en rotlös person. Hennes mamma är svensk, medan hennes pappa är irakier. Hennes biologiska föräldrar skiljde sig från varandra när hon var ett år gammal och hennes mamma träffade en svensk man. Denna svenska man är den som Doreen växt upp med, och själv kallar för pappa.

När Månsson var sex år gammal flyttade hennes familj till Afrika, och hon skiljdes från alla sina vänner. Väl i Afrika kände hon sig väldigt välkommen, och hon fick njuta av massvis med främmande kulturinslag. Här passar hon på att förlöjliga den svenska kulturen och hävdar att hon skämdes väldigt när hennes nya afrikanska vänner skulle få ta del av de svenska traditionerna och allt de möttes av var ”vuxna människor som dansade små grodorna runt en fallossymbol”.

Doreen kom sedermera att skiljas även från sina afrikanska vänner då hon flyttade tillbaka till Sverige. Väl i Sverige kände hon sig efter ett tag utanför, eftersom hon hade väldigt lite gemensamt med sina svenska klasskompisar.

Precis som så många andra skulle Doreen Månsson komma att växa upp, och således tvingas genomleva tonåren. Den senare delen av Doreens tonårsperiod utspelade sig i början på 1990-talet, och under denna period kom hon i kontakt med ”skinheads” som ”ville slå henne, på grund av hur hon såg ut”. Doreen var rädd för skinnskallarna och hon kom att utveckla ett hat mot ”rasister”. Detta hat visade hon öppet i lördags när hon uttryckte följande: ”Rasister är dumma i huvudet”.

Efter att ha konstaterat sin egen intolerans tipsade hon om tidsskriften Expo, som enligt henne är ”fantastiskt bra” om man vill ha koll på de ”rasistiska grupperna”.

Inför valet 2010 arbetade Doreen med en programserie åt SVT som gick under namnet ”välkommen nästan allihopa”, där hon ska ha intervjuat ett flertal ”nazister”. En av de ”nazister” hon intervjuade var Jonas Andersson, som vid tidpunkten var länsledare i Östergötland för partiet Folkfronten. I sitt föredrag benämner hon dock honom felaktigt som ”Ledaren för Nationalsocialistisk front”.

Månsson visade delar av intervjun med Jonas Andersson för de församlade, varefter hon berättar om hur hon tänkte innan och efter intervjun, och hur hon påverkats av att ha producerat ”Välkommen nästan allihopa”.

Trots att Doreen genomförde intervjun åt SVT, som åtminstone hävdar att man bedriver ”oberoende journalistik”, gick hon in i intervjun färgad av det hat hon byggt upp mot ”rasister” under tonåren. Innan intervjun med Jonas Andersson ska hon ha tänkt ”nu ska nazisterna få, nu ska jag sätta dit honom”.

Doreen_460_230

Kvällen innan den aktuella intervjun ska Doreen Månsson, som för övrigt själv är troende, dock ha bett till gud att hon skulle förstå Jonas Andersson. Hon hävdar själv att hennes böner blivit besvarade och att hon minsann förstod Jonas. ”Jag förstod honom. Jag förstod att Jonas är rädd för att någonting väldigt fint ska gå förlorat”.

Men, sade hon ”det kommer att gå förlorat, det fina gamla Sverige kommer gå förlorat, så är det bara. Men det kan komma någonting bättre”. Efter detta jämförde hon ”rasister” med rädda små barn som tror på spöken.

Efter att ha arbetat med den ovan nämnda programserien blev Doreen Månsson tvungen att sjukskriva sig eftersom hon satt hemma och grät hela dagarna, efter att ha träffat så många hemska människor som vill repatriera henne. När hon väl kom tillbaka till SVT efter sin sjukskrivning hade hon dock kläckt en ny idé: Nu skulle hon göra ett barnprogram som syftade till att få små barn att tycka att mångkultur är coolt. SVT beviljade idén och resultatet blev barnprogrammet ”Dimman med Doreen”, som går på SVT:s Barnkanalen.

Föredraget fortsatte med att Doreen angrep svenskheten. Hon frågade sig ”när blir man svensk?” och varför man fortfarande blir kallad invandrare ”även om man är född här”. Det självklara svaret, att svenskhet skulle vara en etnisk tillhörighet finns naturligtvis inte i Doreens och hennes gelikars föreställningsvärld. Som kuriosa kan nämnas att hon under föredragets gång benämner sig själv som ”världsmedborgare”.

Efter ganska precis en timme avrundades slutligen föredraget. Trots att föredraget skulle handla om ”invandrarfientlighet” kom det att handla mer om Doreen, om hennes uppväxt och hennes personliga hat mot ”rasister”. Och fastän att hon under sin timme på scenen hann med att berätta exakt vilken vagn och vilken sittplats hon varje morgon sitter på i spårvagnen på väg från sitt hem i Sollentuna till sitt arbete på SVT nämnde hon aldrig ett enda konkret exempel på invandrarfientlighet.


  • Publicerad:
    2013-02-04 18:12