RECEPT Laga mat tillsammans med Nordfronts Daniel Olofsson som här delar med sig av ett recept på en nordisk wok.

En så kallad wok är en slags stekpanna som har sitt ursprung i Kina. Den lämpar sig bra till att göra rätter med mycket grönsaker i och därför tänkte jag bjuda på ett recept bestående av enbart grönsaker som man kan odla i Norden. Vi sötar rätten med lite honung också så vi får en fräsch sötma som passar bra till alla krispiga grönsaker. Man måste inte ha just en wokpanna för att tillaga det här receptet, det fungerar bra med en stor kastrull också.

Den här rätten gör sig bäst om man gör rejäla bitar av ingredienserna, både för att grönsakerna blir knaprigare och för att man då kan äta den enkelt med pinnar, något som kan vara extra roligt för barn.

Man behöver: En wokpanna, kniv, skärbräda.

Tillagningstid: Ca. 60 minuter.

Ingredienser för 6-8 portioner:

  • 1 kg grytbitar av nötkött
  • 700 gram kycklingfileér
  • 400 gram rökt fläsk
  • 1 purjolök
  • 5 morötter
  • 1 röd paprika
  • 300 gram salladsärtor
  • 100 gram färsk spenat
  • Soja
  • Honung
  • 1 dl grädde
  • Svartpeppar
  • Mjöl
  • Ris eller pasta

Gör så här:

  • Skär det rökta fläsket i små bitar och stek på hög värme.
  • Skär grytbitarna och kycklingfileérna i lika stora bitar och stek tillsammans med fläsket på hög värme i ca. 15 minuter.
Köttet börjar vara klart, dags för grönsaker.
  • Medan köttet steks skär upp purjolöken och morötterna. Var noga med att skölja purjolöken. Rör ner i pannan när köttet börjar vara klart och stek alltsammans i ca. 20 minuter. Om man tänker äta ris till är det lämpligt att börja koka det nu. Man kan även äta broccoliris eller blomkålsris till om man vill ha det extra Nordiskt.
Purjolök i rejäla bitar, glöm inte att skölja noga.
  • Medans woken puttrar är det dags att skära upp paprikan och dela salladsärtorna på mitten. Lägg ner i woken när morötterna börjar vara mjuka.
Saftig och fin paprika, läggs i mot slutet.
  • Rör ner 2 matskedar honung och 2 matskedar soja och smaka av med lite svartpeppar. När man använder sig av rökt fläsk och soja behövs ofta inget salt men vill man ha rätten lite saltare kan man givetvis smaka av med mer salt också.
  • Nu är woken nästan klar. Gör en redning av 2-3 matskedar mjöl som blandas ordentligt med 1 dl grädde. Låt stå på värme ca. 2 minuter och avsluta med att vända ner 100 gram spenat.
Den nordiska woken är klar att avnjutas.

Servera förslagsvis i en skål med ris eller pasta. Och som vanligt passar även den här rätten perfekt till matlådor.