SPORTKRÖNIKA Nordfront sammanfattar intressanta händelser från sommar-OS i Tokyo, och listar Nordens alla medaljer.

De olympiska spelen i Tokyo börjar rundas av, och Nordfront gör ett försök att sammanfatta intressanta händelser och lista Nordens alla medaljer och atletiska prestationer.

Norden tog sammanlagt 30 medaljer, varav 10 guld, 12 silver och 8 brons. Gratulerar alla nordiska atleter!

Nordens medaljörer:

Triathlon, OS-guld, Kristian Blummenfelt, Norge
Friidrott – diskus, OS-guld, Daniel Ståhl, Sverige
Friidrott – häcklöpning 400 meter, OS-guld, Karsten Warholm, Norge
Bancykling, OS-guld, herrlandslaget, Danmark
Segling – laser radial, OS-guld, Anne-Marie Rindom, Danmark
Friidrott – stavhopp, OS-guld, Armand Duplantis, Sverige
Friidrott – 1500 meter, OS-guld, Jakob Ingebrigtsen, Norge
Badminton, OS-guld, Viktor Axelsen, Danmark
Beachvolleyboll, OS-guld, Anders Mol och Christian Sørum, Norge
Hästhoppning, OS-guld, landslaget, Sverige

Friidrott – diskus, OS-silver, Simon Pettersson, Sverige
Friidrott – slägga, OS-silver, Eivind Henriksen, Norge
Simning – 50 meter fristil, OS-silver, Sarah Sjöström, Sverige
Hästhoppning – individuell, OS-silver, Peder Fredricson, Sverige
Fotboll, OS-silver, damlandslaget, Sverige
Handboll, OS-silver, herrlandslaget, Danmark
Skytte, OS-silver, Jesper Hansen, Danmark
Segling – 470, OS-silver, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, Sverige
Rod, OS-silver, Kjetil Borch, Norge
Segling – laser radial, OS-silver, Josefin Olsson, Sverige
Bancykling – 4000 meter lagcykling, OS-silver herrlandslaget, Danmark
Bancykling – parcykling, OS-silver, Amalie Didriksen och Julie Leth, Danmark

Simning – 200 meter bröstsim, OS-brons, Matti Mattsson, Finland
Rod, OS-brons Frederic Vystavel och Joachim Sutton, Danmark
Segling – laser radial, OS-brons, Hermann Tomasgaard, Norge
Handboll, OS-brons, damlandslaget, Norge
Simning – 50 meter fristil, OS-brons Pernille Blume, Danmark
Boxning, OS-brons, Mira Potkonen, Finland
Kajak – 200 meter OS-brons, Emma Aastrand Jørgensen, Danmark
Kajak – 500 meter OS-brons, Emma Aastrand Jørgensen, Danmark

Här kommer några utvalda höjdpunkter:

Nordens första medalj

Nordens första medalj i årets OS togs av norrmannen Kristian Blummnfelt i triathlon.

Tävlingen började lite märkligt, då en japansk funktionärsbåt stod i vägen när triathleterna skulle dyka i vattnet. Starten fick göras om, och Blummenfelt kom iväg fort. Efter nästan två timmars simmande, cyklande och löpande tog sig den överlyckliga nordmannen över mållinjen.

Och nog hade loppet tagit på krafterna, det märktes. Efter målgången spydde han på marken och fick köras därifrån i rullstol. Nu har atleten återhämtat sig, och gläds åt att ha tagit Norges första OS-guld i triathlon någonsin.

En svensk viking

Guldmedaljören i diskus, Daniel Ståhl, skapade kontroverser hemma i Sverige när han efter segern vrålade ”I’m a Swedish viking!”. Segervrålet anklagades i judisk media för att vara rasistiskt, sen är det oklart hur pass seriös insändaren är med sina anklagelser.

Ståhl kammade i alla fall hem guldet med ett kast på hissnande 68,90 meter i andra omgången. Tätt därefter följde den svenska silvermedaljören, Simon Pettersson, med ett diskuskast på 67,39 meter. Svenskarna tränar tillsammans i Växjö med den isländska tränaren Vésteinn Hafsteinsson.

OS-guld, världsrekord och glädjeyra

Den norska häcklöparen Karsten Warholm visade för världen att även nordbor kan vara otroliga löpare – ja, han blev till och med snabbast i världen.

Nordmannen var storfavorit inför finalen i 400 meter häck. Han fick en flygande start på bana nummer sex, och såg bara ut att accelerera hela vägen. Den svarta amerikanen Rai Benjamin gjorde sitt bästa för att hänga på Warholm, men han drog ifrån i slutet.

Warholm tog inte bara guldet, han slog sitt eget världsrekord med nästan en sekund när han blev första mannen i världen att springa distansen under 46 sekunder. Tiden, blev närmare bestämt 45,94.

För övrigt ligger världsrekordtiden i 400 meter utan häckar på 43,03 sekunder, så det är inte långt ifrån att Warholm slår även det rekordet.

— Med rätt inställning kan man gå långt. Jag hade EM-guld, VM-guld och världsrekord. Jag saknade OS-guldet och i dag fick jag det. Det är väldigt stort att kunna leverera så här. I dag fick jag ett perfekt lopp. Tajmingen kunde inte ha varit bättre, säger Warholm till Discovery+.

Nordisk dominans i laser radial-segling

Nordiska atleter dominerade även i seglingsgrenen laser radial, där tävlande seglar i en typ av enmansjolle. Seglingstävlingen pågick i elva etapper, där man ska försöka få så få poäng som möjligt.

Det är en glad danska som håller guldmedaljen i handen, Anne-Marie Rindom.

— Jamen alltså för helvete, detta har jag drömt om sedan jag föddes! Nej fan, det är så coolt. Ursäkta att jag svär, säger Rindom till DR efter att ha tagit Danmarks fjärde medalj.

Rindom tampades med tekniska fel och ogynnsamt väder, men lyckades ändå ta förstaplatsen.

På andra plats kom svenskan Josefin Olsson efter en dålig start. Hon inledde första etappen på 34:e plats, men lyckades klättra uppåt i placeringarna.

På femte plats kom finskan Tuula Tenkanen, och på sjunde plats kom norskan Line Flem Høst.

Sisu i boxningsringen

Den 40-åriga finskan Mira Potkonen avslutade sin boxningskarriär med en bronsmedalj. Hon hade hoppats på att sluta med ett guld, och det var en känslosam Potkonen som lämnade ringen.

Tårarna rann nerför kinderna. ”Det enda jag vet om framtiden är att min man och mina barn väntar hemma”, får hon ur sig mellan gråtattackerna.

— Det hade varit så fantastiskt att fortsätta mitt nya liv som en vinnare. Nu gråter jag och är ledsen, säger hon till finsk media. Potkonen kan dock känna sig stolt. Hon lämnar efter sig en framgångsrik boxningskarriär där hon tagit hem två VM-brons, två EM-guld och två OS-brons.

Nu återvänder hon hem som Finlands äldsta boxningsmedaljör i OS någonsin, och som första finska att ta medaljer i två sommar-OS på raken.

— Senare kommer det säkert att kännas okej att jag gjort någonting historiskt, säger hon till Yle.

— Jag är ändå en ganska okej boxare, fortsätter bronsmedaljören.

Som fiskar i vattnet

Nordiska atleter plockade hem flertalet medaljer i simningen. Det blev dubbelt nordiskt på prispallen i damernas 50 meters fristil.

Den svenska stjärnan Sarah Sjöström kammade hem en silvermedalj, trots hennes nyliga skada i armbågen. Sjöström simmade distansen på 24,07 sekunder.

— Det är helt otroligt. Jag hittar knappt ord. Jag har inte hunnit smälta det än. Det var tuffa förberedelser för mig, både med pandemin och frakturen i februari. Jag trodde aldrig jag skulle komma tillbaka till den här nivån så snabbt, säger Sjöström i Discovery+ sändning.

Bara 14 hundradelssekunder efter stannade den danska stjärnan Pernille Blume, som fick bronset. Under sommar-OS i Rio 2016 tog danskan guldet, och nu fick hon ställa sig på prispallen igen.

Efter loppet ser man hur Sjöström och Blume kramar om varandra, två nordiska simstjärnor.

https://twitter.com/Flightschool4c1/status/1422545052316966913?s=20

Finlands Matti Mattsson fick representera Norden på herrsidan.

I herrarnas 200 meter bröstsim tog Mattsson en bronsmedalj, som även blev Finlands första medalj i mästerskapet.

— Jag gav nog allt jag hade, det fanns absolut inget kvar i mig. På slutet höll jag redan på att känna av tröttheten, men jag lyckades hålla i, säger bronshjälten till Yle.

Mattson simmade distansen på 2.07,13, och förbättrade rekordet från semifinalen med en sekund. Han hade bara 12 hundradelssekunder upp till silvermedaljen.

Badminton – en snackis i Danmark

Danmarks Viktor Axelsen slog kinesen Chen Long och blev olympisk mästare i badminton, och hans reaktion till detta har blivit en snackis i Danmark.

Han såg glad ut, sedan såg han förtvivlad ut. Han grät och grät, men det var glädjetårar vi fick se.

— Jag kan bara inte tro det, jag kan bara inte tro det, grät Axelsen framför DR:s reporter.

— Jag kommer ihåg i OBK (Odense Badminton Klub, reds anm.), när jag slog upp bollen åt mig själv och sa att det var OS-finalen, och nu har jag fanimej gjort det, säger den stolta Axelsen.

BLM-brudarnas nederlag

Det svenska damlandslaget i fotboll har uppmärksammats internationellt, dels för att det nästan uteslutande bestått av vita nordiska kvinnor, och dels för att de valde att politiskt hylla BLM-rörelsen. De lyckades i alla fall ta en silvermedalj.

Jag hoppas innerligen att BLM-brudarna har gjort sitt sista OS, och att ett mer sympatiskt lag får representera Sverige nästa gång.

Den minsta OS-truppen

Den isländska OS-truppen var den minsta truppen i Tokyo, på endast fyra atleter. De lyckades tyvärr inte ta några medaljer, men de kämpade tappert. Värt att nämna är att den isländska simmerskan Snæfríður Sól Jórunnardóttir slog sitt eget isländska rekord i 200 meters frisim, på 2:00.20.

White Boy Summer

Sommar-OS i Tokyo var en riktig ”White Boy Summer”, precis som internetmemarna hade förutspått.

Vita atleter lyckades gång på gång kamma hem guldet i vad som annars brukar benämnas som ”svartas grenar”, som olika former av löpning.

Förutom Warholms seger i häcklöpningen, måste vi också nämna 100 meters sprinten, där australiensaren Rohan Browning från ingenstans sprang om den svarta storfavoriten Yohan Blake. Browning var först i mål på 10,01 sekunder.

Jamaikanen Blake såg helt chockad ut, ryckte på axlarna och grimaserade.

— Yohan Blake ser sig omkring och nu vet vi vad han tänker: ”Vem är det där på bana 1? Jag har fått stryk av en australiensare!”, ja det har du, kommenterar Tamsyn Manou på australienska Kanal 7.

En annan sak man kan notera, är att den nyzeeländska transan och tyngdlyftaren, ”Laurel Hubbard”, misslyckades totalt med sina tre lyft, och åkte ur tävlingen direkt. Detta trots att Hubbard föddes som en man och tävlar mot kvinnor.

Hubbards deltagande har kritiserats ordentligt runt om i världen, framför allt för att det är orättvist att tillåta en man att få tävla mot kvinnor.

När guldmedaljören Li Wenwen (Kina), silvermedaljören Emily Cambell (Storbritannien), och bronsmedaljören Sarah Robles (USA) fick frågor om Hubbard under en presskonferens, uppstod en pinsam tystnad.

— Det var en historisk kväll här när Laruel Hubbard tävlade som den första öppna transpersonen i en individuell gren, började reportern.

— Jag undrar vad ni tänker om det och vad ni känner kring hur er sport utvecklas?

Ingen svarar. De kvinnliga atleterna funderar en stund. Åtta sekunder efter att frågan ställts svarar Robles slutligen ”Nej, tack”.