SATIR. Den norska konstnären Thomas Knarvik avbildade vänsterpartisten och “antirasisten” Ali Esbati som en apa vilket har fått både Esbati och Facebook, där bilden först publicerades, att reagera och agera.

Ali Esbati som rabiat babian

Ali Esbati som rabiat babian

Norska konstnären Thomas Knarvik publicerade nyligen ett antal olika satirbilder på sin Facebook-sida. En av bilderna föreställer Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati, avbildad som en babian som tjatigt upprepar frasen: “Ni är rasister”.

Esbati som tidigare bott i Norge där han flitigt förekommit i media och viftat hejvilt med rasistkortet omkring sig tycker att “antirasism” blivit ett närmast negativt laddat begrepp i Norge.

— Det är inte teckningen i sig som är det värsta, utan det språkbruk och entusiasm som den här typen av bilder väcker. Det är väldigt svårt att diskutera rasism på systemnivå i Norge och det har bara blivit värre. I dag anses det närmast som en extrem ståndpunkt att stå för antirasism, säger han.

Även Facebook har reagerat på bilden och valt att stänga ner konstnärens Facebook-konto. Detta är dock inte är första gången Knarviks verk censureras. År 2015 var det tänkt att en bok av honom som innehöll olika religiösa karikatyrer skulle publiceras, men det norska bokförlaget förstörde samtliga av de 2500 exemplaren innan de givits ut på grund av rädsla för repressalier från islamister.

Källor:
Svenske tilstander


  • Publicerad:
    2016-05-24 19:50