ISLAM. En muslimsk man i Sunne fick syn på en bildekal där hans profet Mohammed var avbildad varpå han anmälde dekalen för ”hets mot folkgrupp”. Av polisen fick han vet att det inte är olagligt att avbilda ”profeter” i Sverige men vägrar än idag att acceptera detta.

I augusti i år fick Mohamad Anas Najibeh en ”chock” när han i Sunne i Värmland fick syn på en bildekal som föreställde profeten Mohammed tillsammans med en kvinna med hijab. Till bilden fanns en text på svenska som tydligen var så hemskt att han inte ens vill återge den när Nya Wermlands Tidningen intervjuar honom om saken.

Najibeh ringde omedelbart till polisen och anmälde dekalen för ”hets mot folkgrupp” och krävde att polisen skulle avlägsna den.

Trots att Mohammed inte är en folkgrupp och trots att det är tillåtet med religionssatir i Sverige åkte Morgan Olsson från Sunnepolisen ut till platsen för att gå anmälaren till mötes.

— Jag åkte ut direkt för att titta på fordonet, men då stod det inte kvar. Jag har ännu inte sett dekalen, utan utgår bara ifrån det Mohamad har sagt, berättar Morgan Olsson.

Olsson menar vidare att dekalen utifrån Najibehs beskrivning inte på något sätt är olaglig enligt svensk lag, något som han också försökt förklara för Najibeh.

— För att falla under hets mot folkgrupp måste det vara riktat till just folkgruppen. Hade den här kränkande texten handlat om muslimerna själva hade det varit en annan sak. Men när det handlar om en profil eller symbol för religionen är det inte mot lagen. Men det var ganska svårt att förklara detta för honom, han var inte mottaglig för det.

Najibeh har dock vägrat att acceptera detta och påstår att han sedan dess sett dekalen flera gånger. Polisen har också uppmanat honom att fotografera dekalen men detta tänker han trots allt inte göra.

— Det är väl ändå inte mitt jobb, säger Najibeh och fortsätter:

— Alla myndigheter jag har pratat med ignorerar mig. Det här borde inte falla inom ramen för yttrandefrihet. Det är hets mot folkgrupp. Jag kan acceptera fördomar från allt och alla, men inte när det angriper min religion.

Morgan Olsson menar att det hela handlar om en ”kulturkrock” och att han trots allt har förståelse för att Najibeh blir upprörd, men vidhåller att polisen inget kan göra.

— Hade någon gjort en liknande sak med Jesus tror jag inte att någon hade reagerat på samma sätt, inte ens en religiös person. I länderna som våra nyanlända kommer ifrån har man en annan syn på det här och det ligger mycket prestige och heder i den personliga tron. Man tar det väldigt personligt. Jag förstår att han blir upprörd om någon säger nåt fult om något som är viktigt för honom, men i det här fallet har inget olagligt skett, säger Olsson.

Najibeh framhärdar dock i sitt påstående om att ”detta måste vara olagligt” och skyller det hela på att folk har fått en felaktig bild av islam tack vare hur media skriver om Islamiska staten (IS).

— Om man har frågor om islam och muslimer kan man läsa Koranen eller fråga oss, i stället för att hjälpa till att sprida lögner och otrevligheter. Vi är gäster i det här landet. Man kan inte förolämpa gäster i sitt hem, säger han.

Källa:
”Det är hets mot folkgrupp”


  • Publicerad:
    2016-11-06 19:45