ABSURDISTAN. En fem månaders bebis dödades och både polis och åklagare är övertygade om att någon av föräldrarna dödade det lilla barnet. På grund av att föräldrarna skyller på varandra går brottet inte att bevisa och nu får mamman 164 000 kronor i skadestånd för tiden i häktet och pappan förväntas få lika mycket.

Det var i juni förra året som en fem månader gammal bebis hittades svårt skadad med skallskador på ett asylboende i Sunne i Värmland. Barnet avled senare och båda föräldrarna greps och häktades misstänkta för att ha mördat sin dotter. Under häktningstiden har paret nekat till brott och skyllt mordet på varandra.

Eftersom varken tekniker eller rättsläkare kunde stödja eller avfärda någon av föräldrarnas versioner gick det inte att väcka åtal och tre månader efter barnets död släpptes föräldrarna i brist på bevis, trots att både polis och åklagare är övertygade om att någon av föräldrarna dödade dottern.

— Men det var helt klart att någon hade bragt barnet om livet. Det var rena trafikolycksskadan, säger förundersökningsledaren Jonny Thomann vid polisens enhet för grova brott.

I torsdags beviljade tingsrätten mammans ansökan om att få ersättning för den tiden hon satt häktad och hon kommer därmed att få 164 000 kronor i skadestånd.

— Det är i alla fall ett litet plåster på såren, säger kvinnans advokat, Roland Tidén.

Även den asylsökande pappan förväntas att få en lika stor summa i skadestånd.

Konsekvensen blir alltså att en av föräldrarna inte bara slipper undan straff för att ha dödat sitt barn, han eller hon får också en stor summa pengar.

— Det klart att det känns för jävligt när vi vet att en av dem har gjort det. Men det är ju så det är. Man måste befinnas skyldig bortom allt rimligt tvivel, säger förundersökningsledaren Jonny Thomann vid polisens enhet för grova brott.

Källa:
Förälder dödade barn – får ersättning av staten


  • Publicerad:
    2017-03-31 10:15