STORFINANSEN. Trots valsegern avgår Høyrepolitikern Børge Brende som Norges utrikesminister, då han fått jobb som president för World Economic Forum.

Norges utrikesminister Børge Brende (H).

Under en presskonferens, som hölls av Norges statsminister Erna Solberg (H), meddelades att Solbergs partikamrat Børge Brende avgår som landets utrikesminister. Anledningen är att han ska ha tackat ja till jobbet som president för World Economic Forum (WEF).

Brende tänker stanna kvar som utrikesminister till oktober, då han tillträder på sin nya post. Han har varit Norges utrikesminister sedan 2013 och innan dess var han landets miljöminister mellan 2001 och 2004 och handelsminister mellan 2004 och 2005.

WEF är en schweizisk ideell stiftelse som enligt egen utsago arbetar för att ”förbättra världens tillstånd”. Stiftelsen arrangerar årligen ett möte som samlar världens mäktigaste personer – som toppchefer från världens mäktigaste företag, politiska ledare, likväl som utvalda journalister och så kallade intellektuella.

Det var på ett av WEF:s möten i Davos som finansjuden och multimiljardären George Soros försökte förmå multinationella storföretag att inte göra affärer med USA för än president Donald Trump har avsatts.

Børge Brende har sedan sin första dag som utrikesminister i Norge arbetat för att förbättra och stärka Norges relation med skurkstaten Israel. Brende har också uttalat att man måste slå ner hårt mot tecken på antisemitism i Norge.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.

Källa:
Børge Brende går av


  • Publicerad:
    2017-09-15 21:20