NORGE. En skola i norska Telemark fick nyligen be om ursäkt efter att en lärare delade ut ett 40 år gammalt skolhäfte till eleverna. Häftet innehöll bland annat ordet ”neger”.

Det var på Hollaskolan i Nome kommun i Telemark som en lärare råkade dela ut ett 40 år gammalt uppgiftshäfte till elever. I häftet, som heter ”Små nøtter”, fanns en uppgift där eleverna skulle sätta ett streck mellan olika illustrationer och ord. En av illustrationerna visade en afrikan som skulle kopplas till ordet ”neger”.

Inte helt oväntat blev det ramaskri i såväl lokal som rikstäckande press i Norge. Lokaltidningen Kanalen var den första som rapporterade om saken, och menade att ordet ”neger” är ”laddat”, ”utdaterat” och ”problematiskt”. Enligt tidningen har skolan dessutom problem med att eleverna slänger sig med ”rasistiskt laddade slangord”.

— Jag kan inte göra annat än att beklaga. Vi som har en skola med så många tvåspråkiga elever, säger skolans rektor Anne Lindgren till VG.

— Vi lägger oss helt platta. Läraren är självklart otroligt ledsen. Detta är ett allvarligt fel.

Rektorn kan också rapportera om att personal på skolan ska vara extra vaksamma efter kvarliggande ”rasistiskt undervisningsmaterial” så att något liknande aldrig upprepas. Hon berättar också att skolan arbetar hårt med ”attitydförändringar” hos eleverna.

Källa:
Lærer gav elevene oppgavehefte som inneholdt ordet «neger»


  • Publicerad:
    2019-04-07 10:30