NORGE. Den norska räddningstjänsten meddelar att man avslutar sökinsatsen efter överlevare i rasmassorna efter jordskredet den 30 december. Man har inte längre hopp om att hitta överlevare, vilket betyder att 10 personer har dött. 

Sökinsatsen avslutas vid jordskredet. Foto: Twitter.

Räddningstjänsten i Norge meddelar att sökinsatsen efter överlevande vid jordskredet i Gjerdrum kommun nu avslutas. Jordskredet skedde för snart en vecka sedan och myndigheterna bedömer att ingen av de saknade personerna kan ha överlevt.

— Vi har inte längre något hopp om att finna människor vid liv, säger polismästaren Ida Melbo Øystese i Gjerdrum vid en presskonferens.

Tre personer är fortfarande inte upphittade, men förmodas vid det här laget också vara döda. Totalt har alltså 10 personer dött. Räddningsinsatsen har pågått i snart en vecka, trots det kalla vädret och snötäcket. Nu ligger fokuset på att hitta lik istället för överlevande.

—  Den senaste veckan har vi gjort allt vi kunnat för att rädda liv. Vi har undersökt alla områden där man kan tänka sig att någon kan överleva, säger Melbo Øystese.

— Det är ett emotionellt väldigt tungt beslut, men det är logiskt att gå över i en annan fas, säger insatsledare Fridtjof Heyerdahl.


  • Publicerad:
    2021-01-05 19:40