MILITÄRTEKNIK. Ghost 4, en ny drönare med avancerad AI som får plats i en ryggsäck, utvecklas nu av militärteknikföretaget Anduril. Drönaren kan i framtiden tänkas utrustas med olika vapensystem.

Ghost 4 – en modulär stridsdrönare med avancerad AI – har presenterats av Palmer Luckey, grundare av det amerikanska virtuell verklighet och teknik-företaget Oculus VR, rapporteras på det nätbaserade forumet Disclose.tv.

Den två meter långa drönaren får ihopfälld plats i en ryggsäck eller väska och beskrivs av Luckey som en ”schweizisk armékniv som kan göra allt”. Drönaren kan uppdragsanpassas genom att utbytbar modulär utrustning för olika användningsområden hängs på och klarar även tuffa omgivningar som sand och havsvatten.

Drönaren som utvecklas av militärteknikföretaget Anduril sägs kunna identifiera mål mycket snabbare och effektivare än vad en mänsklig operatör skulle kunna och vara tystare än de flesta civila drönare.

Enligt Luckey är den nya drönaren ett led i USA:s strävan att hålla jämna steg med både allierade och fiender i kapplöpningen kring att bygga upp autonoma AI-enheter med stridsförmåga. Han menar även att det är viktigt att hålla sig i framkant så att USA inte riskerar att hamna på efterkälken, både när det gäller konventionell militär krigföring och teknisk dito.

Drönaren kan hålla sig i luften i upp till 100 minuter, såväl på egen hand som fjärrstyrd av en mänsklig pilot, och är utformad för att bära utrustning som rekognosceringskameror, laser för målidentifiering och även en störsändare.

I framtiden är det fullt tänkbart att drönaren kommer att kunna bära olika typer av vapensystem.

Användningen av AI för målidentifiering är inte helt okontroversiell. Pentagon har redan tidigare använt AI för att identifiera drönarmål på satellitbilder i samarbete med Googles Project Maven. Projektet fick dock till slut överges på grund av ett ökat tryck från anställda och allmänheten.

Det har även förekommit flera fall i Storbritannien där man vid brottsbekämpning använt AI för att identifiera och arrestera kriminella, men även dessa projekt har fått överges med hänsyn till integritetsproblem och risken för misstag.


  • Publicerad:
    2020-09-12 15:45