EU. Matteo Salvini och Viktor Orbán planerar att skapa en ny grupp i EU med likasinnade.

Matteo Salvini, ledare för Lega och Italiens förra inrikesminister, säger att han vill skapa en ny europeisk grupp tillsammans med partier i Polen och Ungern. Närmast finns ett önskemål om samarbete med Ungerns premiärminister Viktor Orbán, ledare för Fidesz. Men även det polska regeringspartiet Lag och rättvisa, PiS, är av intresse för Salvinis nya grupp.

Det finns många grupper i EU och även likasinnade är splittrade. PiS är  medlem av gruppen Europeiska konservativa och reformister, ECR, medan Fidesz tillhört Europeiska folkpartiet, EPP. Europeiska folkpartiet stängde dock av det ungerska partiet. När de tolv folkvalda parlamentsledamöterna nyligen lämnade EPP, efter en regeländring som skulle möjliggöra uteslutning, meddelade Orbán att han ville skapa en ny konservativ allians inom EU även om ECR, den grupp polska PiS tilhör räknas som konservativ.

Lega tillhör gruppen Identitet och Demokrati, ID. Där ingår även Tysklands AfD, Belgiens Vlaams Belang och Frankrikes Rassemblement National [tidigare Front National, reds anm.]. Rykten har gått att Salvini vill gå ur denna grupp för att söka inträde till EPP.

Salvini uttalade sig för några dagar sedan:

— Anslutning till EPP står inte på dagordningen. Det behövs något nytt.

Även Marco Zanni, parlamentsledamot för Lega uttalade sig till tidningen Formiche:

— Vi har haft en pågående dialog med Fidesz i flera år och Salvini har en utmärkt personlig relation med Orbán. Vi kan samarbeta för att försvara Europas kristna rötter, gränser, identitet.

Angående eventuell anslutning till ECR svarade Zanni:

— Vi har redan en stor grupp, vårt mål är att bygga en gemensam programmatisk plattform. Att skapa ett alternativ till EPP, som nu har glidit åt vänster.

Hur planerna på att bilda en ny grupp kommer utveckla sig och vad de kommer resultera i återstår att se. Även vad det kan resultera i för Legas nuvarande grupp, där partiet spelar en tung roll, återstår att se.


  • Publicerad:
    2021-03-15 16:50