HÄLSA. Enligt en ny amerikansk studie drabbas barn hos Amishfolket i USA sällan av astma. Anledningen verkar vara att de har en traditionell livsstil med boskapsdjur nära inpå.

Amishfolket är kända för att bedriva ett traditionellt jordbruk och leva ett liv utan modern teknik. Nu visar en studie att barnen hos amishfolket sällan drabbas av astma och en stor anledning till detta är den nära kontakten med boskapsdjur. I den amerikanska studien jämförde man barn hos amishfolket med barn från hutteriterna, en grupp som lever ungefär som amishfolket. Skillnaden mellan de båda grupperna är att hutteriterna bedriver ett mer modernt jordbruk.

Studien visar att ungefär fem procent av amishbarnen hade astma medan 21,3 procent av hutteritbarnen hade astma. Orsaken till den stora skillnaden mellan grupperna, menar forskarna, är att amishbarnen har fått ett starkare immunförsvar då det finns mer mikrober från boskapsdjur i deras hem jämfört med hos hutteriterna.

— Varken amish eller hutteriter har smutsiga hem. Men hos amishfolket ligger ladorna närmare bostadshusen. Barnen springer in och ut mellan husen, ofta barfota, hela dagarna. Det finns ingen uppenbar smuts i hemmen utan det sitter i luften och i dammet, säger Carole Ober, professor vid universitetet i Chicago, och en av forskarna som har arbetat med studien.

Även tidigare studier har antytt att om man inte utsätts för mikrober tidigt i livet så ökar risken för astma markant. En svensk studie som kom i fjol visade att barn som växer upp med en hund har lägre risk att drabbas av astma senare i livet medan barn som inte växer upp med en hund löper betydligt större risk av att drabbas av astma.

Källa:
Studie: Mindre astma hos amishfolket


  • Publicerad:
    2016-08-06 11:55