ALTERNATIVMEDIA. Nya Tider har publicerat ett ställningstagande där de förklarar varför de skriver objektivt om situationen i Venezuela.

Den Sverigevänliga tidningen Nya Tider (NyT) har blivit ifrågasatta efter att de skrivit flera objektiva artiklar om USA:s helt öppna försök till ”regimskifte” i det sydamerikanska landet Venezuela.

Enligt tidningens utrikesredaktör Christer Ericsson kommer kritiken från reaktionära läsare som kritiserar NyT för att ”hata USA” och stöda ”kommunistdiktaturer”. Ericsson håller dock inte med utan menar att han rapporterat om det amerikanskstödda kuppförsöket på ett sakligt vis:

”[V]åra analyser […] bygger på Washingtons och kuppaktörernas egna uttalanden och ageranden. Om de beter sig på ett sätt som läsaren uppfattar som dåligt är det väl ändå inte vi som smutskastar, när vi rapporterar om det. Skulle till exempel USA:s president Donald Trump sätta ned foton och motsätta sig de i Washington hop­kokade kupplanerna, som med största sannolikhet kommer att leda till en blodig konflikt, skulle vi så klart rapportera det. Tycker läsaren det är nobelt att undvika död och lidande, så betyder det inte heller att vi hyllar Trump.”

Enligt Ericsson nämns lustigt nog Israel ofta av de som kritiserar NyT för sin antiglobalistiska rapportering. Dessa brukar även kritisera när tidningen skriver objektivt om Nato – vilka kritikerna stöder – och Ryssland – vilka de ogillar.

Detta känns igen från i somras då den ökände invandringskritiske sionisten Zoltan Bundzik, som i Sverige tagit sig namnet Stefan Torssell, avkrävde Alternativ för Sverige ett helhjärtat stöd för den judiska staten, oaktat dennas oräkneliga brott mot mänskligheten.

Christer Ericsson står dock på sig och meddelar att han kommer att fortsätta på den inslagna linjen:

”[J]ag ser hur opinionen i Sverige och övriga västvärlden medvetet bedras i syfte att acceptera eller till och med hetsas till att förespråka krig, med allt det lidande och död det kommer att innebära för det venezuelanska folket. Kan det stoppas och en fredlig lösning uppnås, där detta folk själva utan utländsk subversiv verksamhet, sanktioner, krigshot och annan oönskad inblandning under fredliga och demokratiska former får välja sin framtida ledning – oaktat vilken denna är – har de goda krafterna segrat. Dessa krafter ska vi alla sträva efter att tillhöra och de definieras uteslutande av handling.”

”Nya Tider kommer aldrig att verka för krigshets, lika lite som vi kommer böja oss för yttre påtryckningar. Vi kommer att fortsätta rapportera om vad som sker i världen, utan att vinkla det för eller emot utifrån vilket land, folk, religion, politisk inriktning eller annat de inblandade tillhör… eller epitet – riktigt eller påklistrat – de ges av andra. Vi låter deras egna ord och handlingar tala för sig själva, sedan får läsaren avgöra om det är bra eller ej.”

Källa:
Därför skriver vi om Venezuela


  • Publicerad:
    2019-02-25 19:50