Nya Zeeland lämnar ut medborgare till USA
UPPHOVSRÄTT • Nya Zeeland har skrivit under en utlämningsorder för IT-entreprenören Kim Dotcom. Dotcom var en av grundarna till Megaupload.
Efter en tio år lång juridisk strid har Nya Zeelands regering undertecknat utlämningsorder för Kim Dotcom, grundare av fildelningssajten Megaupload. Beslutet banar väg för Dotcom att utlämnas till USA för rättegång.
USA har anklagat den tysk-finske internetentreprenören för bland annat utpressning, konspiration för att begå upphovsrättsbrott och penningtvätt. Dotcom själv har konsekvent hävdat att hans företag inte kan hållas ansvarigt för användarnas beteende.
— Jag har noggrant övervägt all information och har beslutat att herr Dotcom ska överlämnas till USA för att ställas inför rätta, sade justitieminister Paul Goldsmith på torsdagen.
— Som vanligt har jag gett herr Dotcom en kort tid att överväga och ta råd om mitt beslut. Jag kommer därför inte att kommentera ytterligare i detta skede, fortsatte Goldsmith.
Dotcom, som föddes i Tyskland, skapade Megaupload 2005 och flyttade till Nya Zeeland 2010. Plattformen, som möjliggjorde enkel uppladdning och delning av innehåll, beslagtogs av FBI 2012.
Washington har anklagat Dotcom och tre andra Megaupload-chefer för att ha orsakat skador på över 500 miljoner dollar för filmstudior och skivbolag genom att uppmuntra användare att dela upphovsrättsskyddat material.
Dotcom har varit en stark försvarare av WikiLeaks-grundaren Julian Assange och en förespråkare för yttrandefrihet på nätet. Anklagelserna mot honom har beskrivits som politiskt motiverade och som ett exempel på ”weaponized lawfare.”
År 2017 hävdade Dotcom att Nya Zeelands lagar tydligt klargör att en plattform inte kan hållas straffrättsligt ansvarig för användarnas handlingar. År 2020 beslutade domstolen i Nya Zeeland att de fyra åtalade endast kunde utlämnas för upphovsrättsbrott.