I valet 2008 vann Barack Obama, USA:s nuvarande president, enkelt de judiska rösterna, vilket han även vill göra nu i valet 2012. Men konkurrensen om de amerikanska judarnas röster har hårdnat.

Under helgen reste nämligen Obamas republikanske kunkurrent Mitt Romney till Israel. Romney, som inför amerikanska krigsveteraner nyligen i ett tal kritiserade Obama för att inte föra en tillräckligt pro-Israelisk Mellanösternpolitik, besökte i lördags Israel för att träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och andra judiska ledare.

Vita Huset slog ifrån sig Romenys anklagelser om att presidenten inte var tillräckligt pro-Israel och i fredags undertecknade president Obama ett lagförslag som var utformat för att förstärka USA:s redan starka militära kopplingar till Israel. Lagen bekräftar bland annat USA:s ”orubbliga engagemang för Israels säkerhet som en judisk stat”. Vidare lovar lagen att USA ska förse Israel med ”de militära resurser som är nödvändiga för att Israel ska kunna avskräcka och försvara sig mot alla hot eller möjliga kombinationer av hot”. CNN skriver om lagen:

”Den utlovar också ett amerikanskt veto mot ”alla ensidigt anti-israeliska resolutioner i FN:s säkerhetsråd” och målar upp grundragen för ett amerikanskt stöd för en utökad israelisk roll i Nato, ökat underrättelsesamarbete och ökad utbildning för Israels flygvapen.”

Obamas undertecknande av det pro-Israeliska lagförslaget var inte i förväg utannonserat och ses av många som en motåtgärd mot Romneys resa till Israel. Förutom att underteckna lagförslaget i fredags annonserade Obama även att USA precis överfört 70 miljoner dollar till Israel, som ska använda pengarna till att bygga ut sitt missilförsvar. Obama tillkännagav också att han ska skicka över en representant till Israel för att diskutera hur Israel och USA ska kunna samarbeta än mer i säkerhets- och försvarsfrågor.


  • Publicerad:
    2012-07-31 15:35