Lördagen 13 april möttes medlemmar och aktivister från norska Rede 1 och svenska Näste 5 i värmländska Charlottenberg (Eda kommun) vid gränsen mot Norge, för att hålla en gemensam aktion utanför ortens stora köpcenter.

Man delade upp sig i två grupper och utplacerade sig med var sin fanbärare vid köpcentrets två stora ingångar och började dela ut flygblad till de kunder som strömmade till och från köpcentret. Det var mycket folk i rörelse denna soliga dag och det tog inte många minuter innan de första diskussionerna kommit igång och flygbladen visade sig gå åt som smör.

Folk var överlag trevliga och den mest negativa kommentaren var från en man som hävdade att aktivisterna var anmälda för hets mot folkgrupp och att polisen när som helst skulle dyka upp.

Någon polis dök dock aldrig upp, visade det sig.

En annan skojare som inte kunde ett dugg om lagen, var en rasfrämmande ordningsvakt som bryskt påstod att man var ”avvisade från platsen för hets mot folkgrupp” […] “det är polisorder”, och försökte avvisa aktivisterna personligen. Detta lyckades dock inte och efter en kortare ordväxling vände denne helt sonika på klacken och återgick.

Köpcentrets föreståndare kom också ut och försökte förmå aktivisterna att bara dela ut flygblad till de som kom ut från köpcentret, inte till de som gick in, med hänvisning till att folk skräpar ner inomhus. Detta underliga resonemang tillbakavisades av aktivisterna som menade att de som skräpar ner själva har ansvar för sina handlingar.

Efter flera timmar hade många flygblad bytt ägare och det var dags att avrunda aktiviteten och bege sig hemåt. För några av deltagarna var detta första gången de deltog på en offentlig aktivitet, och man var slående överens om att detta inte var den sista.

Motståndsrörelsen växer så det knakar i Värmland, dra ditt strå till stacken du också och anslut dig till kampen för våra barns framtid!


  • Publicerad:
    2019-04-15 18:00