På nationaldagen den 6 juni samlades ett trettiotal partimedlemmar och aktivister ur Nordiska motståndsrörelsens Näste 1 för att ha en offentlig flygbladsutdelning i centrala Stockholm. Efter en kortare färd steg gruppen upp ur tunnelbanan vid Östermalmstorg och började gå mot dagens första anhalt, Drottninggatan, där man ställde upp med fyra fanor i höjd med Hötorget. Klockan var strax efter tolv och solen stod högt på himlen. Hade det inte varit en lätt bris i luften så hade det nog nästan varit för varmt för att det skulle vara helt behagligt, men som det var nu så var vädret perfekt för att stå och dela ut flygblad.

Det var en hel del människor som passade på att gå en sväng längs Drottninggatan denna dag och flygbladen började byta ägare i rask takt. Fanbärarna hann dock knappt ställa upp i formation innan en kort, hetsig man fick för sig att ställa sig i en halvdan givakt ungefär en decimeter från fanbärarna, i ett misslyckat försök att förlöjliga dessa. Han blev dock vänligt men bestämt avvisad från aktivisternas omedelbara närhet och istället anvisad en plats i närheten där han kunde stå och hålla på med sina stolligheter utan att störa någon annan.

I samband med denna händelse dök en polispatrull upp, varav den ena var yttre befäl. De båda poliserna anlände till platsen såpass snabbt att man nästan skulle kunna misstänka att de visste att Motståndsrörelsen skulle vara där redan i förväg. Efter en kort diskussion med nästeschef Anders Rydberg ställde de sig en bit bort, varpå befälet tog upp sin mobiltelefon och började ringa några samtal.

Responsen bland allmänheten var som den brukar – god, men blandad. Många förbipasserande stannade en stund för att byta några ord med någon av motståndsmännen, och åtminstone en rasfrämling tog tillfället i akt att le brett och höja högerarmen i en segerhälsning.

En halvtimme in i aktiviteten begav sig Motståndsrörelsens medlemmar vidare till nästa anhalt för dagen, Sergels torg. Nästeschefen noterade att det fanns ovanligt många civilklädda poliser på plats och frågade polisbefälet hur det kunde komma sig. Svaret blev att de var en del av en särskild nationaldagskommendering.

Huruvida det förelåg en förhöjd risk för terrordåd i och med nationaldagsfirandet ville han däremot inte svara på. ”Det finns alltid en risk för något.” En kort stund därefter gick fyra poliser beväpnade med kulsprutepistoler förbi på patrull.

Det var dock inte enbart poliser och motståndsmän på platsen. En sympatisör kom fram och hälsade och undrade hur det gick i Finland, angående förbudsprocessen mot Nordiska motståndsrörelsen där. Tyvärr. Inga nyheter. Innan han gick sade han några uppmuntrande ord till aktivisterna: ”Alltid lika kul att se er!”.

Efter att ha stannat till på Stallbron, strax utanför Riksdagshuset, samt vid Slussen, begav sig aktivisterna till den sista anhalten för dagens offentliga aktivitet: Medborgarplatsen. Polisen hade tidigare under dagen delat med sig information om att det skulle anordnas någon slags demonstration av ”meningsmotståndare” till Nordiska motståndsrörelsen på Medborgarplatsen strax innan Motståndsrörelsen kom dit, men inte minsta lilla spår av en sådan kunde synas. Allt var hur lugnt som helst – i alla fall ända fram tills dess att det var dags att plocka ihop för dagen och bege sig tillbaka mot tunnelbanan.

Några stycken hysteriska kvinnor kom fram till gruppen och började i sedvanlig ordning oja sig om hur hemskt det var att nationalsocialister vågade stå helt öppet på ”deras” Södermalm och propagera för sina åsikter. Motståndsmännen lät hälsa att det inte alls var ”deras” stadsdel och att Nordiska motståndsrörelsen kommer att återvända till Södermalms gator igen inom kort!

Förföljda av cirka åtta stycken civilklädda poliser åkte aktivisterna tunnelbana tillbaka till samlingsplatsen, där två stycken polisbussar och en polisbil stod och lurpassade. Precis som alltid så verkar det finnas oändligt med resurser att tillgå när det gäller att förfölja, bevaka och förtrycka politiskt oliktänkande i det här landet. Tänk på det nästa gång ni hör polismakten beklaga sig över att den saknar resurser för att bekämpa brott!

Som avrundning på kvällen anordnades en mycket trevlig grillkväll i goda kamraters sällskap. Maten lät sig väl smakas efter den långa dagen på stående fot i den skinande solen. Innan kvällen hade blivit allt för sen tog kamraterna farväl av varandra för den här gången.

Ta chansen att göra skillnad för Nordens framtid du också! Skicka in en ansökan till Nordiska motståndsrörelsen redan idag!


  • Publicerad:
    2017-06-14 13:29