MOTSTÅNDSRÖRELSEN. Lördag den 17 juni begav sig delar av Nordiska motståndsrörelsens Näste 7 till Högsby för att bedriva offentlig utdelning under Högsbydagen.

Till en början flöt utdelningen på under ordnade former i det vackra vädret och allmänt så mottogs Motståndsrörelsens budskap positivt.

Men det tog inte lång tid innan en mindre mentalt stabil man uppenbarade sig, skrikande om ”nazister” och svamlade något om att han levde i Tyskland under kriget, samt att hans far var ”begravd i Ukraina”. Då hans beteende tenderade att lika en barn i lågstadieåldern så fick han frågan om han inte kunde prata som en vuxen människa, varpå han gick iväg åter skrikandes om ”nazister” och vid några tillfällen gjorde han även segerhälsning.

Lite kuriosa var att en liten pojk med härstamning i Mellanöstern gick fram till ansvarig på plats och sa att mannen var rasist, samtidigt som han pekade på den instabile herren.

Men då vi stod inte allt för långt från Socialdemokraternas tält så fotograferades motståndsmännen intensivt och det tog inte lång tid innan en ansvarig för arrangemanget skrikandes krävde att utdelningen skulle avslutas, vilket han fick förklarat för sig att så inte skulle ske. Mannen i gul tröja åtföljdes av två andra, något till storleken större män, som till en början inte sade så mycket. Den aggressiva mannen frågade om han skulle ringa 114 14 eller 112 för att tillkalla polis, då han fick till svar att för oss spelade det ingen roll och att vi inte tänkte flytta på oss.

Medan mannen i gult desperat försökte få lagens långa arm att komma till platsen för att avhysa motståndsmännen så kraftsamlade de vänsterliberala krafterna och genomförde en demonstration med röda fanor för att störa utdelningen. Det var en brokig skara av sossar och kristdemokrater som gjorde gemensam sak, ”blocköverskridande” samarbete i praktiken.

Medan Motståndsrörelsens flygblad gick åt i rasande takt så gick det sämre för KD med deras tidning. Till slut försökte de locka folk att ta en tidning då det fanns ett korsord att lösa.

Stärkt av kraftsamlingen och med de röda fanorna dristade sig en person med att försöka slita Motståndsrörelsens fana ur händerna på fanbäraren och blev direkt tillrättavisad. Men tydligen gick inte budskapet fram, för samma person fortsatte med att även attackera en flygbladsutdelare med samma resultat. Då kom dennes judiske pojkvän fram och betedde sig aggressivt men han hade i alla fall så mycket förstånd att han aldrig försökte gå till fysiskt angrepp utan var bara högljutt verbal.

Den röda fronten gjorde sitt bästa för att täcka insynen för vanligt folk att se vår fana och vi gjorde en kort förflyttning så att fanan var väl synlig från andra sidan Emån.

Efter ytterligare ett tag kom en mer sansad ansvarig fram för att diskutera möjligheten för oss att flytta oss, då man hade utsett en plats bland de etablerade partierna. Efter inspektion tog ansvarig på plats beslut om en förflyttning till den utpekade platsen men klargjorde att vi ämnade ställa oss någon annanstans om det inte ansågs ge den utdelning som Motståndsrörelsen avsåg.

Det röda gardet applåderade till en början när motståndsmännen rullade ihop fanan och började gå från platsen men applåderna tystnade snabbt när de upptäckte att det hela resulterade i att vi skulle bli tillfälliga grannar.

Det tog inte lång tid innan den obstinata mannen tillsammans med den förmente juden kom för att tjafsa, dock hade mannen bytt skjorta utav oförklarlig anledning.

Då det visade sig bara bli en upprepning av samma monologer från dessa två provokatörer avvisades dem från platsen och lugnet återuppstod.

Men då hade åter den röda fronten omgrupperad och skymde åter insynen för folk som passerade vid tivolit, vid synen av dessa ”kraftkarlar” behjälpta av kvinnliga kristdemokrater insågs det snabbt att vi inte skulle få en real möjlighet att föra fram vårt budskap och omgruppering till annan plats bestämdes.

På andra sidan av Emån ställde vi åter upp och som sista anhalt på vår aktion så slapp vi störande moment, utdelningen avslutades i lugn och ro.

Efter avslutad aktion så begav sig nöjda kämpar till ett kafé där aktionen sammanfattades och framtida planer lades upp.


  • Publicerad:
    2017-06-18 23:47