AKTIVISM. Under lördagen den 2 december genomförde Näste 1 en aktion i Stockholms centrala delar, här följer en rapport från dagen.

Strax innan lunchtid, den 2 december, så samlades ett fyrtiotal aktivister och partimedlemmar ur Näste 1 och Näste 5 utanför en tunnelbanestation nära Stockholms centrala delar. Redan på väg ned i tunnelbanan anslöt sig dagens första poliser, två patruller tätt följda av ytterligare två. Dessa förhindrade motståndsmännen från att åka med det första tåget. Istället ville de ställa en massa frågor: ”Vad har ni för plan? Var ska ni åka någonstans?” Efter en kort diskussion med nästeschef Anders Rydberg gav de upp sina försök och backade undan när nästa tåg kom in på perrongen.


Ett par av polispatrullerna följde med på tåget in mot staden. Dagens första anhalt var Östermalmstorg, där tre par fanbärare ställde upp mellan Åhlens och saluhallen. Mottagandet bland Östermalmsborna var relativt svalt. Det dröjde dock inte lång tid innan det hettade till. En småbarnsfar, som var där med sitt barn, tog först emot ett flygblad för att sedan knyckla ihop det och slänga tillbaka det mot ansiktet på aktivisten.

Han blev naturligtvis tillfrågad vad i hela friden han höll på med. En tredje person kom dock till flygbladskastarens försvar. Han verkade mena att det inte var ”så konstigt” att folk reagerade eftersom att Motståndsrörelsen var där och ”provocerade”. Efter en stund på platsen gick deltagarna vidare till Norrmalmstorg. Här vecklades en banderoll med dagens budskap ut.


Somliga människor uttryckte sig negativt om Motståndsrörelsen eller mumlade något om ”nazister” när de gick förbi, men långt ifrån alla. Exempelvis en grupp kvinnor och män, som gick förbi torget tvärs över gatan. De log, ropade ”Bra, grabbar!” och gav tummen upp. De var dessutom inte de enda. Flera väldigt positivt inställda personer kom fram. Bland annat en engelsktalande man som menade att folk inte verkar bry sig om folkutbytet därför att de är för välgödda, lata och bekväma av sig. Svårt att säga emot där.

Fler och fler poliser anslöt efterhand. De höll sig dock avvaktande och iakttog enbart.

Efter cirka 45 minuter på platsen begav sig aktivisterna och partimedlemmarna vidare till nästa destination: Medborgarplatsen, belägen på röda Södermalm.

Här var det en helt annan stämning. Storögda Södermalmsbor följde tåget med motståndsmän och poliser när det kom in på torget. Ännu fler poliser stod och väntade inne på torget.

Samtidigt som fanbärarna och banderollbärarna ställde upp på torget kom en rasfrämling med flätat hår och skinnjacka fram för att mucka gräl. Till slut blir han tillsagd att gå därifrån. När han är en liten bit bort bestämmer han sig för att spotta mot en av aktivisterna, varpå han blir snabbt tillrättavisad. Innan han hinner ställa till med något mer bekymmer för polisen bort honom.


Ute på torget började en liten skara av meningsmotståndare samlas. Den bestod mestadels av tonårsflickor, rasfrämlingar och, lustigt nog, äldre män. Dessa skrek och frågade polisen varför alla onda rasister fick stå där. När de fick svar på tal av Motståndsrörelsens aktivister verkade deras svarsvokabulär mest bestå av olika kombinationer av ”Håll käft!”, ”Jag pratar inte med dig!” och ”De vill ju utrota oss!”.


Flertalet incidenter inträffade här, där poliserna på plats överreagerade kraftigt. Vid ett tillfälle kom en rasfrämling, som bar på något slags plakat på magen, fram mot fanbärarna. Helt utan förvarning kastade han plakatet till marken och började slåss med en aktivist, varpå fler aktivister rusar dit för att hjälpa sin kamrat. Då går polisen in med dragna batonger och vänder dessa mot Motståndsrörelsens medlemmar.

En stund senare var en person fram och ryckte i en av fanorna, och när några aktivister började gå emot honom sprang poliser fram med dragna batonger och hotade dessa. Fler och fler poliser samlades runt Motståndsrörelsens fanor och banderoll. När folksamlingen runtomkring såg hur poliserna behandlade Motståndsrörelsens aktivister blev vissa av dessa övermodiga. Flera tog tillfället i akt för att försöka starta bråk, vilket gjorde att polisen ständigt eskalerade situationen.

Till slut startade ett större bråk, strax bakom banderollen. En aktivist blev fort nedbrottad på marken av polisen, och när fler aktivister närmade sig började polisen att spraya med pepparspray och slå med sina batonger mot alla som var i närheten. Vissa poliser började rycka och slita i fanbärarnas fanstänger. Situationen lugnade strax ned sig, dock blev två kamrater frihetsberövade. Strax därefter beslutar ansvarig på plats att aktiviteten ska avslutas, och man beger sig tillbaka till tunnelbanan igen.

Film kommer inom kort.


  • Publicerad:
    2017-12-02 20:25