MUSIK Denna vecka presenterar Nordfront Dungeon Synth-projektet Offermose med låten Sjælens Ruin.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då kulturredaktören Daniel Olofssondaniel.olofsson@nordfront.se.

Offermose är ett danskt soloprojekt av producenten Anders Nydam som skapar elektronisk musik som enligt en recensent innehåller ”blinkningar till såväl nordiska urskogar som till det forna östblocket och till zombie-apokalypser”.

På Offermoses Bandpage beskrivs musiken något mer flummigt som ”mörka upprepande förtrollningar som åkallar sedan länge bortglömda uppenbarelser ur den evigt flödande evighetsdimman”.

Det handlar kort och gott om Dungeon Synth, en obskyr avknoppning från 90-talets norska svartmetall där man tog vara på de instrumentella och elektroniska intron och outron som populariserades av Varg Vikernes Burzum och bandet Satyricorn. Istället för metal är Dungeon Synth uteslutande elektronisk ambient musik med sång eller röster endast i undantagsfall. Dungeon Synthen drar förutom sina rötter i black metal mycket inspiration från filmmusik, folkmusik och 90-talets tv-spelssoundtracks.

Berlin-skolan kallas den typ av Dungeon Synth som Offermose skapar och den utmärker sig med att vara något mer episk och atmosfärisk än ”vanlig” Dungeon Synth, med inspiration från bland annat Synthwave.

Veckans låt kommer från Offermoses senaste fullängdsalbum Stilhedens Tårn från 2020. Albumet är också det officiella soundtracket till brädspelet Tower of Silence: The End of Prophecy, som Nydam själv varit med och designat.

Vill du lära dig mer om Dungeon Synth och annan elektronisk musik rekomenderar Nordfront Urkults specialavsnitt om ”blip blop-musik”: