ÖVERVAKNING. Att som konsument själv gå in i Samsungs smart-TV och koppla bort inspelningsmekanismen kan vara ett lagbrott, enligt amerikansk upphovsrättslag. Trots att de endast gör det för att skydda sig mot avlyssning.

static1.squarespace.com

Tidigare rapporterade Nordfront om att Samsungs smart-TV avlyssnar konsumenterna och skickar informationen vidare till tredje part. Men som om inte det skulle vara illa nog, så har nya uppgifter framkommit att det som konsument kan vara olagligt att själv gå in i mjukvaran och stänga av avlyssningsfunktionen.

Samsung har vidtagit säkerhetsåtgärder och installerat ”spärrar” i mjukvaran för att förhindra piratkopiering och spridning av upphovsrättsskyddat material. Dessa spärrar skyddar på samma gång även avlyssningsfunktionen.

För att en tekniskt insatt konsument ska kunna gå in och ändra i mjukvaran för att till exempel stänga av inspelningsmekanismen, så krävs det att denne kringgår installatörens ”spärrar”. Detta kan i sin tur medföra ett brott mot amerikansk upphovsrättslag, trots att det inte har gjort sig skyldiga för piratkopiering eller liknande.

”Jag är inte medveten om någon som ställts inför rätta på grund av en TV, som tur är. Men rädslan för det finns alltid där och den dämpande effekt som den skapar”, skriver Bradley Kuhn, VD och tekniker på Software Freedom Conservancy.

Källa:
Breaking smart TV surveillance capabilities may be a felony


  • Publicerad:
    2015-02-12 13:35