INRIKES. Tidigare journalist på Dagens Nyheter kallar upptäckten ”skandal”.

Säkerhetspolisens (Säpo) akt om Olof Palme har försvunnit. Ingen vet var den är. En hypotes som nu florerar är att Säpo har eldat upp den.

Det är den tidigare DN-journalisten Bo G Andersson som arbetar med en bok och en dokumentärfilm om Palmemordet, som i Dagens Nyheter lyfter frågan om vad som hänt Palmes personakt.

Att personakten är försvunnen avslöjades den 30 oktober 2019. Det var då utredarna i Palmegruppen kom till Säpos lokaler i Solna för att ta reda på vad som hänt med dokumenten efter att de hade fått höra uppgifter om att dokumenten inte längre gick att hitta i Säpos arkiv, rapporterar Expressen.

Palmeutredarna fick beskedet att Säpo letat efter handlingarna men inte hade kunnat hitta dem.

Detta avslöjas i en pro memoria upprättad av den i juni upplösta Palmegruppen som nu släppts av Polisens nationella operativa avdelning (NOA), skriver Bo G Andersson i Dagens Nyheter.

Palmeutredarna skriver i sin pro memoria att Säpo brukade bränna alla handlingar som inte längre behövdes, åtminstone fram till år 2000. Detta kan ha hänt med Palme-akten.

Bo G Andersson skriver att det här är ”en förlust för vårt gemensamma historiska arv”. Säpo antas nämligen ha samlat information om Olof Palme sedan 1950-talet.Därför hade Palmes personakt  kunnat ”kasta ljus över viktiga politiska skeenden från 1950-talet och framåt.”

Om handlingarna är försvunna för gott, är det ett allvarligt avbräck såväl för historieforskningen som möjligheterna att få klarhet i Palmemordet.

Akten skulle också kunna hjälpa till att öka förståelsen för vad som hände när statsminister Olof Palme hastigt rycktes bort från rampljuset natten 28 februari 1986.

Utredningen av mordet på Palme pågick under 34 år, tre månader och tio dagar. Insåg inte de ansvariga på Säpo att personaktens innehåll kunde ha betydelse för möjligheterna att lösa mordgåtan?


  • Publicerad:
    2020-09-13 20:00