UTRIKES. Storbritanniens inrikesminister har lagt fram ett lagförslag om att ge polis och underrättelsetjänster möjligheten att kunna spionera på sina medborgare.

Storbritanniens inrikesminister, Theresa May, lämnade under torsdagen in ett lagförslag som kan komma att ge polis och underrättelsetjänster västvärldens mest avancerade möjligheter att spionera på sina medborgare. Den nya lagen ska tvinga internetoperatörer att behålla register över alla deras kunders internettrafik under en period av ett år för att kunna lämna ut dem till polis eller säkerhetstjänster på begäran.

Går förslaget igenom så ska den också ge underrättelsetjänster möjligheten att kunna hacka sig in datorer och mobiltelefoner, samt ge dem möjlighet att i hemlighet slå på kamera eller mikrofon och spela in vad som händer i närheten av datorn eller telefonen. Den rättigheten ska gälla datorer och telefoner över hela världen, menar May.

Förslaget har väckt stark kritik från organisationer som vill skydda människors integritet men integritet tycks inte vara något som Theresa May värdesätter högt. Hon ska under onsdagen ha försvarat sitt lagförslag med att säga att den inte är värre än de telefonregister som telefonbolagen haft länge över sina kunder.

Källa:
Omfattande spionlag kan bli verklighet i Storbritannien


  • Publicerad:
    2015-11-05 10:00