JUDISKT LIDANDE. Danmarks Folketing ska debattera ett lagförslag om förbud av icke-medicinska omskärelser av pojkar.

Amazon fick kritik när de 2017 sålde omskärelsekit som skulle användas för att vuxna själva skulle kunna träna sig i att utföra omskärelser på små pojkar.

Den judiske ledaren i Danmark Henri Goldstein säger enligt The Jerusalem Post att det danska lagförslag om att förbjuda omskärelser av pojkar som inte görs av medicinska skäl är det värsta hotet landets judiska befolkning sedan andra världskriget.

Enligt den judiska kulturen ska judiska pojkar omskäras deras åttonde levnadsdag. Ritualen kallas brit milah.

Lagförslaget framlades i augusti av den tidigare danske inrikesministern och nuvarande ledaren för det värdeliberala mitt-vänsterpartiet Fremad, Simon Emil Ammitzboll-Bille.

På Twitter har Ammitzboll-Bille skrivit att han vill ha en nedre 18-årsgräns för omskärelser av pojkar.

Jag tycker inte att det ska vara lagligt att skära små pojkar i samband med en gammal, religiös ritual. Det är min principfasta hållning. Att en persons kropp tillhör dem och att unga män ska få bestämma om de vill bli omskurna. Det är därför jag är för att införa en åldersgräns på 18 år för icke-medicinsk omskärelse.

Judar och muslimer betraktar omskärelse av småpojkar en grundläggande religiös frihet för de vuxna. Det har, enligt Jerusalem Post förekommit diverse försök att förbjuda traditionen i Europa. De som ägnar sig åt sådan antisemitism kommer från flera olika läger, skriver tidningen: Liberaler som hävdar att individuell frihet ska gälla och högerextremister som hävdar att de vill försvara sin lokala kultur.

Rabbni Yitzi Loewenthal som är sändebud för den judiska sekten Chabads hasidiska rörelse i Danmark säger till Jewish Telegraphic Agency att det styrande socialdemokratiska partiet inte har sagt hur de kommer att rösta i frågan.

— Men det finns en risk att [lagen] går igenom, så detta är riktigt allvarligt, säger Loewenthal.

År 2018 lades ett liknande lagförslag på Island, men lagen skrotades efter judiska påtryckningar från hela världen. Den judiska lobby- och förföljelseorganisationen Anti-Defamation League med bas i USA hotade med att terrorstämpla hela Island om lagen gick igenom.

Henri Goldstein har i Danmark länge argumenterat för att judarnas omskärelseregler inte får ruckas av de danska myndigheterna.


  • Publicerad:
    2020-09-09 14:00